Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Február 07. 16:46, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Energiaügyi Minisztérium: Magyarország a második Európában egy fontos zöldenergia mutatóban

Energiaügyi Minisztérium: Magyarország a második Európában egy fontos zöldenergia mutatóban

Egy szerdán közzétett elemzés szerint Görögország (18,83 százalék) után 18,16 százalékkal Magyarországon a második legnagyobb a napenergia aránya az áramtermelésben.

"A tavalyi bővülés mértékében is csak a görögök büszkélkedhetnek a miénknél kedvezőbb adattal, a magyar mutató közel kétszerese a 9,1 százalékos uniós átlagnak " - közölte szerdán a Facebook-oldalán az Energiaügyi Minisztérium.

Azt írták, a zöldenergia termelés és tárolás további térnyerését hathatósan alapozzák meg az elmúlt években létrejött óriási napenergia-kapacitások. A naperőművek összes beépített teljesítménye tavalyelőtt ( mintegy 1100 megawatt) után tavaly is rekordmértékben, több mint 1600 megawattal nőtt Magyarországon. Háztartási méretű kiserőműből a 2030-ra várt 200 ezerhez képest már most több mint negyedmillió üzemel hazánkban - ismertették.

Kiemelték: a kormány a jelenleg futó Napenergia Plusz Programmal segíti a magyar családokat a zöldenergia hasznosításában. A tárolót is tartalmazó modern napelemes rendszerek telepítéséhez ingatlanonként akár 5 millió forint nyerhető el. A több mint 25 ezer jelentkező közül mintegy 3300-an már a vállalkozási szerződések kitöltésénél tartanak, és több mint 200 támogatási kérelem is beérkezett. A vállalatok egy önálló kiírásban igényelhettek állami hozzájárulást ipari energiatárolók létesítéséhez - hívták fel a figyelmet.

A bejegyzésben közölték: a két felhívásban összesen 137 milliárd forinttal támogatott fejlesztések elősegítik a klímavédelmi vállalások teljesítését, tehermentesítik az áramhálózatot. Emellett hozzájárulnak a zöldenergia arányának növeléséhez a nemzeti energiamixben, erősítik Magyarország energiaszuverenitását és az ellátás biztonságát. A magyar gazdaság jövője a zöldenergia - zárta Facebook-bejegyzését az Energiaügyi Minisztérium.

Címkék: napenergia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk