Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Augusztus 30. 12:52, péntek | Helyi
Forrás: Félegyházi Közlöny

Emléktáblát avattak a József Attila Általános Iskola első igazgatója Szamosi Ferenc emlékére

Emléktáblát avattak a József Attila Általános Iskola első igazgatója Szamosi Ferenc emlékére

Fennállásának 60. évfordulóját ünnepli idén a KÖÁI tagintézménye, a József Attila Általános Iskola. A jeles évforduló alkalmából emléktáblát avattak augusztus 29-én.

Fennállásának 60. évfordulóját ünnepli idén a KÖÁI tagintézménye, a József Attila Általános Iskola. A jeles évforduló alkalmából emléktáblát avattak ma (augusztus 29-én) az ünnepélyes tanévnyitón az intézmény első igazgatója, Szamosi Ferenc tiszteletére. A rendezvényen részt vettek Szamosi Ferenc özvegye és családja, a város és tankerület, valamint a tagintézmények vezetői. A tanévnyitón Kapus Krisztián polgármester, Mayer Tamásné tankerületi igazgató és Mester Ernő, a KÖÁI igazgatója mondott beszédet. Az emléktáblát Szamosi Endre önkormányzati képviselő és Mester Ernő igazgató leplezte le. A rendezvényt az iskola diákjainak műsora színesítette.

Kapus Krisztián polgármester köszöntőjében elmondta: Hatvan év hosszú idő, és ezen időszakon belül szülők, majd gyermekeik és később az ő gyermekiknek is ezt az iskolát választották, és hittek, bíztak abba, hogy a legjobb iskolába adják legféltettebb kincseiket – gyermekeiket.
És igazuk volt. Ma már nemcsak Kiskunfélegyháza, hanem büszkén állíthatom, hogy az egész ország, sőt a határon kívül is ismert a félegyházi József Attila Általános Iskola neve. Országos sikerek tanúskodtak és tanúskodnak az itt folyó színvonalas munkáról, és őrzik azon tanárok, tanulók nevét, akiknek kitartó munkája, tudása lehetővé tette, hogy az intézmény a város és a megye határaink túl is ismert legyen. Kedves Diákok! Most Ti vagytok a jövő nemzedék! Most tietek a pálya, hogy a lehető legtöbb tudást gyűjtsétek össze, amit az általános iskola számotokra adni tud. Szeressétek és legyetek büszkék arra, hogy a József Attila Általános Iskola diákjai vagytok, egy olyan iskola közösségéhez tartoztok, melynek tiszteletreméltó múltja van, a jövőjét pedig ti építhetitek és formálhatjátok.


Mester Ernő igazgató az emléktábla felavatása előtt az iskola első igazgatójának érdemeit méltatta: Szamosi Ferenc 1955. január elsejével az újonnan épült József Attila Általános Iskola vezetője lett. Az iskolában 508 tanulóval, 18 tanulócsoportban 25 nevelővel kezdődött a tanítás. A felsősök délelőtt, az alsósok délután jártak iskolába. Az új iskolában az élet beindítása sok gonddal és munkával járt. Szamosi Ferenc iskolát alkotott, aminek híre volt a városban és megyeszerte. Elhivatott vezető volt, akit nem a fellobbanások éltettek, hanem az embernevelés következetes, áldozatos hétköznapjai. Munkásságát hivatalosan is elismerték: kapott Oktatásügy Kiváló Dolgozója, Budai Dezső-díj, Pedagógus Szolgálati Emlékérem kitüntetést.
Negyvenegy évi nehézségekben s eredményekben bővelkedő oktató-nevelő munkájának értéke tovább él tanítványai és munkatársai lelkében. Tovább él az egyenes jellemű, jóindulatú vezető, amelyet az is bizonyít, hogy majd 25 évig igazgatója volt a József Attila Általános Iskolának. Kiváló személyiségét humanizmusa, higgadt megfontoltsága jellemzi. Sohasem élt vissza vezetői beosztásával. Az őt ért igazságtalan sérelmekért sohasem vett elégtételt beosztottján. Felül tudott emelkedni kicsinyességeken és emberi gyarlóságokon. Szívesen és önzetlenül segített mindenkin, aki hozzáfordult tanácsért és segítségért. Azok a nevelők sem felejtik el, akiknek igazságáért mindig síkra szállt, akiket megvédett az alaptalan támadásokkal szemben.1982-ben 65 éves korában távozott e földi világból. Élete mindannyiunknak legyen példa, emléke áldott.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:39, hétfő | Helyi

Már csak Bács-Kiskun vármegyében maradt érvényben a tűzgyújtási tilalom

A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért csütörtöktől Bács-Kiskun vármegye kivételével mindenütt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

2024. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi

Élvezzük ki a nyárias időt, amíg lehet

Anticiklon alakítja a következő napok időjárását is, majd csütörtökön nedvesebb levegő érkezik, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az országban.

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA