Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2023. Február 07. 19:08, kedd | Helyi
Forrás: F. Adrienn

Emléknapokkal tisztelegnek Móra Ferenc munkássága előtt

Emléknapokkal tisztelegnek Móra Ferenc munkássága előtt

Ma (február 7-én) a Móravárosban tartott koszorúzási ünnepséggel vette kezdetét Kiskunfélegyházán a Móra Ferenc Emléknapok.

A rendezvénysorozat délután a könyvtárban felolvasással, majd szerdán a Daru utcai, illetve a Móra téri szobor megkoszorúzásával fog folytatódni.

A Móravárosban szervezett ünnepségen megjelenteket Wolnerné Vidéki Szilvia, a Platán Utcai Általános Iskola intézményvezető-helyettese köszöntötte, majd dr. Réczi László a körzet önkormányzati képviselője osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel.

Örömét fejezte ki, hogy a Móra Ferenc emléknapok alkalmából a Móravárosi Móra szobor is megkapta azt a kiemelt tiszteletet a városi rendezvények között, hogy itt is megemlékezhetnek a nagynevű íróról.

Beszédének nyitányaként felolvasta, hogy Móra Ferenc halála előtt miképpen vallott Kiskunfélegyházáról:

„Más írónak is van születési helye, más író is szereti szülővárosát, de nekem Félegyháza több mint emlék. Engem Félegyháza tett íróvá, amit le sem szeretnék tagadni. A magyar nyelvem, a józan világnézetemet is Félegyháza adta. És azonkívül minden benne van Félegyházában, ami nekem kedves. A Daru utca, a gyermekkorom. Nekem Félegyháza jelenti az apámat, az ő derűjét és az anyám simogató kezét, jelenti azt a hűséget, mely elkísér a sírig. Mindent jelent nekem.”

- Úgy gondolom, hogy ezek a gondolatok teszik őt hitelessé és olyan követendő példává, amely a magyar nemzet szempontjából is jelentős íróvá emelte őt. A helyi értékek és a Móra Ferenc emlékének ápolása érdekében kiemelkedő jelentőségű a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület, illetve a Móra Ferenc Társaság, a Móra Gimnázium és az önkormányzat is, aki segítséget nyújtott 2019-ben, hogy ezt a szobrot itt felállíthattuk és megemlékezhetünk itt is Móra Ferencről – zárta gondolatait a képviselő.

Az ünnepi beszédet, illetve a Platán Utcai Általános Iskola 6/a. osztályos tanulói és Gulyás Emma 2/b. osztályos tanulójának műsorát követően az intézmények képviselői és városvezetésünk elhelyezték megemlékezésük és tiszteletük koszorúit Móra mellszobránál.

(Képek: Fábián Adrienn)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.