Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Január 17. 14:00, péntek | Helyi
Forrás: Adrienn

Emlékkiállítás nyílt Kovács Ferencné Magony Ida festőművész alkotásaiból

Emlékkiállítás nyílt Kovács Ferencné Magony Ida festőművész alkotásaiból

A Petőfi Sándor Városi Könyvtár ez évi első kiállítása a Magyar Kultúra Napjának alkalmából nyitotta meg kapuit január 15-én.

A kiállítás megnyitón megjelenteket Kállainé Vereb Mária könyvtárigazgató köszöntötte, majd Rosta Ferenc alpolgármester osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel:

- Kovács Ferenc szobrászművész – kinek nevét nem kell ebben a városban sokat sulykolni, hiszen számos köztéri alkotás dicséri keze munkáját – és feleségének közös élete egy keserédes szép történet, mely úgy indul akár egy mese. Miszerint volt egyszer egy tehetséges fiú és egy tehetséges lány, akiket a sors nem kényeztetett el, s akik találkoztak a 20. század zord éveiben a Képzőművészeti Főiskolán. Ebből szerelem lett, majd a megköttetett házasság hosszú ideje alatt a fiatalasszony háttérbe húzódva átengedte férjének a karrierépítést, miközben ő a családdal, a gyermekek nevelésével törődött, mint oly sokan abban a korban. Az idők során így lett a Félegyháza környékéről származó fiúból Munkácsy-díjas, országosan elismert szobrászművész, míg a feleség, amikor ideje engedte, ecsetet ragadva próbálta tehetségét szerényen vászonra vinni. Azonban a sors úgy hozta, hogy önálló kiállítása sohasem lehetett – mondta el köszöntő beszédében az alpolgármester, akitől azt is megtudhattuk, hogy épp ezért gondolták úgy tavaly év végén a könyvtárigazgatóval, hogy most ne a nagyhírű, kitüntetett szobrászművész alkotásaiból, hanem a feleség Magony Ida festőművész képeiből rendezzenek kiállítást.

A tárlatot - melynek három súlypontja a táj, a csendélet és a portré - dr. Feledy Balázs Holló-László-díjas művészeti író ajánlotta a megjelentek figyelmébe.
A megnyitót a Kovács család (Kovács Ferenc és Magony Ida fia: Ferenc, valamint annak felesége és lányaik) színesítették zenés – dalos előadásukkal.

Kovács Ferencé Magony Ida festőművész (1930-2014) a Békés megyei Újirázon született. Szülei földművelésből, gazdálkodásból nevelték fel öt gyermeküket. A jó eszű, élénk kis Idának öröm volt iskolába járni, nagyon szerette a matematikát, de imádott rajzolni is. Idának már 4 évesen dolgoznia kellett. Libapásztornak állt, majd 15 évesen egy jómódú család cselédje lett, ahol a családfő feleségének köszönhetően Ida életében szerencsés fordulat állt be. Az asszony meglátta a kamaszlány rajzait és ösztönözte arra, hogy fejlessze tovább készségét. A kíváncsi és rendkívül bátor, ártatlan falusi leány hatalmas lendülettel hódította meg a fővárost: 1 év alatt elvégezte a gimnázium 4 osztályát, leérettségizett, majd fölvették a Népfőiskolára. Itt ismerkedett meg későbbi férjével, Kovács Ferenccel. Ida világot követelő lendületét az élet megtörte, álmait nem engedte beteljesülni. Férje tehetségének kibontakozását, karrierjét segítette, feladva ezzel álmait. Próbált ugyan alkotni, de a házasságukból született három gyermek és a házimunka mellett nagyon nehéz volt. Ida számára nagy élményt jelentett az Olaszországban tett egy hónapos körútjuk, amikor Észak-Olaszországtól Szicíliáig bejárták a képzőművészet szentélyeit. De hazatérve mégsem sikerült kitörnie a feleség-háziasszony szerepből majd 30 évig.
A mélységes művészi hallgatás megtörése egy világvégi utazásnak és egy súlyos balesetnek volt köszönhető. Lányáékkal Bali szigetére utazott, ahol egy hét alatt számos természeti szépség varázsolta el lelkét és töltötte fel szívét boldogsággal. A hazautazás reggelén azonban elcsúszott a hotel vizes fürdőszobájában és eltörte combcsontját. A komoly műtét után a felépülés hónapokig tartott. Ida a lányáéknál gyógyult, lábadozott, ahol nem kellett foglalkozni a háztartással, kerttel, végre ráért szembenézni magával. Egymás után születtek a szebbnél szebb képek. A hosszúra nyúlt, de fordulatot hozó malajziai tartózkodás után hazatérve is folytatódott a csodás sorozat. Gyönyörű festményei születtek, melyek előtt mi is elmerenghetünk a könyvtárban nyílt kiállítást megtekintve.

A kiállítás 2020. február 29-ig tekinthető meg a könyvtár nyitva tartási idejében.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 08:13, péntek | Helyi

Elmarad a Szivárvány Majális

A Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény vezetősége tájékoztatja a tisztelt lakosságot, hogy az idei, 2024-es Szivárvány Majális technikai okok miatt elmarad.

2024. Április 19. 07:17, péntek | Helyi

Bronzérem a tájékozódási túraversenyen

2024. április 13-án Pirtón rendezte meg a Rezét SE tájékozódási túraversenyét.

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit