Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2017. Április 02. 08:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Emelés a hivatalból - Sok nyugdíjast érint ez a változás!

Emelés a hivatalból - Sok nyugdíjast érint ez a változás!

A demográfiai változások következtében egyre több a nyugdíjaskorú Magyarországon.

Ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy ennyi idős ember vonult vissza a munka világából: igen sokan vannak azok, akik a nyugdíjkorhatárt elérve, továbbra is dolgoznak. Most őket érinti egy apró, ám igen fontos változás.

Az országban sokan élnek úgy, hogy miközben havonta kapják az öregségi nyugdíjat, ők maguk is járulékot fizetnek – hiszen aktívan dolgoznak. 2017. január elsejétől már őket is megilleti a 0,5 százalékos nyugdíjnövelés, és az eddigiektől eltérően már nem kell kérelmet benyújtaniuk, hogy megállapítsák, jogosultak- e az emelésre, ezt a hivatal megteszi helyettük.

A hivatalos közlemény nyakatekert megfogalmazása szerint annak a nyugdíjasnak, aki öregségi nyugdíjat kap – még az is, akinek épp szünetel az ellátása –, és mindemellett egyéni vagy társas vállalkozóként szerzett bevétele van, az jogosult jövedelme egytizenketted részének 0,5 százalékkal történő nyugdíjemelésére. Magyarán: a nyugdíjemelés azoknak is jár, akik önálló keresettel rendelkeznek a nyugdíj mellett. Hogy pontosan mennyi ez az összeg, az személyenként változó, a nyugdíjjárulékalapot képező kereset, jövedelem alapján számolják ki.

Bár a hivatal elvégzi az összeg kiszámítását, az érintett nyugdíjasok maguk is nyújthatnak be kérvényt.

A határidők: akik 2016 előtt kapott jövedelem alapján szeretnék megállapíttatni az emelést, azok június 30-ig jelezzék igényüket. Akik viszont tavaly csak munkaviszonyból származó keresettel rendelkeztek, azok szeptember 30-ig lépjenek kapcsolatba a hivatallal.

Bővebb információt az ado.hu oldalon kaphatnak az érintettek.

Címkék: adózás, nyugdíjasok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.

2024. Április 26. 20:05, péntek | Helyi

Természettudományos siker

A Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola az idén is meghirdette a \"Kistérségi természetismereti versenyt\"

2024. Április 26. 19:04, péntek | Helyi

Ajándékban részesültek városunk középiskoláinak végzősei

Kiskunfélegyháza 250. évfordulójára készült jubileumi könyv egy-egy példányával jutalmazta városunk végzős középiskolásait Csányi József polgármester.

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.