Városlista
2020. június 6, szombat - Norbert

Hírek

2017. Április 02. 08:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Emelés a hivatalból - Sok nyugdíjast érint ez a változás!

Emelés a hivatalból - Sok nyugdíjast érint ez a változás!

A demográfiai változások következtében egyre több a nyugdíjaskorú Magyarországon.

Ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy ennyi idős ember vonult vissza a munka világából: igen sokan vannak azok, akik a nyugdíjkorhatárt elérve, továbbra is dolgoznak. Most őket érinti egy apró, ám igen fontos változás.

Az országban sokan élnek úgy, hogy miközben havonta kapják az öregségi nyugdíjat, ők maguk is járulékot fizetnek – hiszen aktívan dolgoznak. 2017. január elsejétől már őket is megilleti a 0,5 százalékos nyugdíjnövelés, és az eddigiektől eltérően már nem kell kérelmet benyújtaniuk, hogy megállapítsák, jogosultak- e az emelésre, ezt a hivatal megteszi helyettük.

A hivatalos közlemény nyakatekert megfogalmazása szerint annak a nyugdíjasnak, aki öregségi nyugdíjat kap – még az is, akinek épp szünetel az ellátása –, és mindemellett egyéni vagy társas vállalkozóként szerzett bevétele van, az jogosult jövedelme egytizenketted részének 0,5 százalékkal történő nyugdíjemelésére. Magyarán: a nyugdíjemelés azoknak is jár, akik önálló keresettel rendelkeznek a nyugdíj mellett. Hogy pontosan mennyi ez az összeg, az személyenként változó, a nyugdíjjárulékalapot képező kereset, jövedelem alapján számolják ki.

Bár a hivatal elvégzi az összeg kiszámítását, az érintett nyugdíjasok maguk is nyújthatnak be kérvényt.

A határidők: akik 2016 előtt kapott jövedelem alapján szeretnék megállapíttatni az emelést, azok június 30-ig jelezzék igényüket. Akik viszont tavaly csak munkaviszonyból származó keresettel rendelkeztek, azok szeptember 30-ig lépjenek kapcsolatba a hivatallal.

Bővebb információt az ado.hu oldalon kaphatnak az érintettek.

Címkék: adózás, nyugdíjasok

Ezek érdekelhetnek még

2020. Június 06. 14:00, szombat | Helyi

Szoros versenyben dőlt el a cím

Megyénk java, büszkesége, az egyik legkedveltebb itala volt ma a főszereplő a megyei pálinkaversenyen.

2020. Június 06. 12:00, szombat | Helyi

Három forgatókönyv szerint folytatódhat ősztől az oktatás

A változatok szerint vagy teljesen elfelejtjük a digitális oktatás új tapasztalatait, vagy részben adaptáljuk ezeket, vagy teljesen új korszak kezdődik az oktatásban.

2020. Június 06. 11:57, szombat | Helyi

A legeltetés ősi hagyomány

Hagyományosan Magyarországon Szent György napján lehet kihajtani a rétre az állatokat.

2020. Június 05. 17:26, péntek | Helyi

Trianon emlékére zúgtak a harangok

Június 4-én az Ótemplom előtti Magyarok Nagyasszonya-szobornál gyűltek össze a félegyháziak, hogy megemlékezzenek nemzeti összetartozásunk ünnepnapjáról.