Városlista
2020. január 26, vasárnap - Vanda

Hírek

2017. Április 02. 08:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Emelés a hivatalból - Sok nyugdíjast érint ez a változás!

Emelés a hivatalból - Sok nyugdíjast érint ez a változás!

A demográfiai változások következtében egyre több a nyugdíjaskorú Magyarországon.

Ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy ennyi idős ember vonult vissza a munka világából: igen sokan vannak azok, akik a nyugdíjkorhatárt elérve, továbbra is dolgoznak. Most őket érinti egy apró, ám igen fontos változás.

Az országban sokan élnek úgy, hogy miközben havonta kapják az öregségi nyugdíjat, ők maguk is járulékot fizetnek – hiszen aktívan dolgoznak. 2017. január elsejétől már őket is megilleti a 0,5 százalékos nyugdíjnövelés, és az eddigiektől eltérően már nem kell kérelmet benyújtaniuk, hogy megállapítsák, jogosultak- e az emelésre, ezt a hivatal megteszi helyettük.

A hivatalos közlemény nyakatekert megfogalmazása szerint annak a nyugdíjasnak, aki öregségi nyugdíjat kap – még az is, akinek épp szünetel az ellátása –, és mindemellett egyéni vagy társas vállalkozóként szerzett bevétele van, az jogosult jövedelme egytizenketted részének 0,5 százalékkal történő nyugdíjemelésére. Magyarán: a nyugdíjemelés azoknak is jár, akik önálló keresettel rendelkeznek a nyugdíj mellett. Hogy pontosan mennyi ez az összeg, az személyenként változó, a nyugdíjjárulékalapot képező kereset, jövedelem alapján számolják ki.

Bár a hivatal elvégzi az összeg kiszámítását, az érintett nyugdíjasok maguk is nyújthatnak be kérvényt.

A határidők: akik 2016 előtt kapott jövedelem alapján szeretnék megállapíttatni az emelést, azok június 30-ig jelezzék igényüket. Akik viszont tavaly csak munkaviszonyból származó keresettel rendelkeztek, azok szeptember 30-ig lépjenek kapcsolatba a hivatallal.

Bővebb információt az ado.hu oldalon kaphatnak az érintettek.

Címkék: adózás, nyugdíjasok

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 26. 15:00, vasárnap | Helyi

Évente kétszázötven gramm műanyagot fogyasztunk

Világszerte komoly gondot okoz a hatalmas mennyiségű műanyag szemét. Több ország után legutóbb a Fidzsi-szigeteken tiltották be a műanyag zacskók gyártását és forgalmazását.

2020. Január 26. 12:00, vasárnap | Helyi

Gyömbérszörppel, gyömbér teával a téli bajok ellen

A gyömbér az egyik legtöbb gyógyító hatással bíró fűszernövény, ráadásul az íze is nagyon különleges, sokféle ízvilágba beleilleszthető.

2020. Január 26. 08:45, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István Templomból

Évközi 3. vasárnap – 2020. január 26.

2020. Január 25. 17:45, szombat | Helyi

Hosszú távú kulturális együttműködést kötött a nemzetivé minősített Katona József Színház és a Félegyházi Pékség

Az együttműködés első megvalósulása a magyar kultúra napján színre kerülő, Az ember tragédiája című darabhoz kapcsolódik.