Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2014. Február 20. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Emberi tüdőt hoztak létre laboratóriumban

Emberi tüdőt hoztak létre laboratóriumban

A Texas Egyetem galvestoni orvoskutató központjában laboratoriumi körülmények között sikeresen hoztak létre emberi tüdőt, elhunyt gyerekek szerveit felhasználva. A 2010-ben kifejlesztett technológiát ezelőtt csak patkányokon és sertéseken tesztelték - adta hírül a Medical News Today.

Őssejt szakértők már évek óta dolgoznak azon, hogy növekvő tüdőszövetet hozzanak létre. A tüdő azonban egy viszonylag komplex szerv, ezért mesterséges létrehozása jóval bonyolultabb, mint más szerveké. A szakemberek ugyanakkor azért vágtak bele a nagy feladatba, mert potenciálisan egészségileg számos lehetőség rejlik benne.

'Ha tudjuk, hogyan működik a tüdő, a különböző sérüléseket is modellezni tudjuk' - mondta Dr. Joan Nichols kutató, hozzátéve, hogy így jobban meg tudják érteni a sejtek működését, s hogy mi történik a szövetekben tüdőgyulladás vagy tuberkulózis során.

A mostani fejlesztés forradalmasíthatja a transzplantációs kezelést. A tüdő létrehozásához két elhunyt gyerek szervének felét-felét használták fel, annak is kollagén és elasztin részeit, amelyek a kötőszövet fő összetevői, s ezt használták vázként. Ezt követően a tüdő másik részéből sejteket gyűjtöttek, amiket tápláló folyadékkal ellátva beültették a vázba. Négy hét elteltével egy komplett emberi tüdő fejlődött ki a laboratóriumban.

A kutatók az eljárást 2010-ben fejlesztették ki, s azóta eddig patkányokon és sertéseken tesztelték. A sikeres emberi tesztelés újabb áttörést hozhat a tudományban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal