Városlista
2021. október 21, csütörtök - Orsolya

Hírek

2013. Március 08. 16:18, péntek | Helyi
Forrás: - szerk. -

Elvitték a Petőfi szobrot

Elvitték a Petőfi szobrot

Daruval emelték le helyéről március 7-én a Városháza szomszédságában álló Petőfi szobrot.

Daruval emelték le helyéről március 7-én a Városháza szomszédságában álló Petőfi szobrot. Köllő Miklós alkotása július 30-én kerül vissza helyére. Ez idő alatt megújul a műalkotás talapzata, melyre 10 millió forint támogatást nyert a város a NKA Vizuális Művészetek Kollégiuma pályázatán.

Segesváron, utolsó csatájának helyszínén 1897-ben szobrot emeltek Petőfi Sándor tiszteletére. Az első világháború alatt (1916-ban) a szobor Magyarországra került. Köllő Miklós Petőfi Sándort ábrázoló köztéri szobrát 90 évvel ezelőtt állíttatta fel Kiskunfélegyháza városa. A trianoni békediktátum miatt az eredeti helyéről, Segesvárról Magyarországra menekített szobrot felajánlásoknak és közadakozásnak köszönhetően sikerült megvásárolni, amely 1922 februárjában érkezett szekéren Félegyházára. Az alkotásért több város is versengett, köztük Kiskőrös. Félegyháza kitartásának köszönhetően Vass József akkori vallás- és közoktatásügyi miniszter végül úgy döntött: „Méltányolva Kiskunfélegyháza város közönségének hazafias lelkesedését, úgy határoztam, hogy Petőfi Sándor ércszobra, Köllő Miklós alkotása Kiskunfélegyházán állíttassék fel.”
Az eltelt kilencven esztendő jelentősen megviselte a szobor talapzatát, így halaszthatalanná vált annak felújítás. Köszönhetően az NKA Vizuális Művészetek Kollégiuma pályázatán elnyert összegnek elkezdődhettek a rekonstrukciós munkák. Szobor hiányában a március 15-ére tervezett koszorúzási ünnepség elmarad, ehelyett a megemlékezés keretében egy alapkövet helyeznek el a talapzat helyén.

Koszorúzás helyett…

A Petőfi Emlékbizottság ezúton tájékoztatja Önt, hogy a március 15-én, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából tartandó városi ünnepség idén nem a hagyományos módon kerül megrendezésre. A Nemzeti Kulturális Alap Vizuális Művészetek Kollégiuma pályázatán elnyert 10 millió forintnak köszönhetően a Petőfi- téri szobor posztamense felújításra kerül. Köllő Miklós köztéri alkotása ezért március elején ideiglenesen elbontásra kerül, hiányában koszorúzás helyett ünnepi műsorral, alapkőletétellel és egy szál virággal tartunk megemlékezést. A Petőfi Emlékbizottság a Petőfi – szobor új posztamense köré, mint ahogyan egykor Segesváron volt, díszláncot kíván elhelyeztetni, melynek költségeit közadakozásból szeretné előteremteni. Tisztelettel kérjük Önt, amennyiben március 15-én koszorút helyezett volna el a szobornál, az erre tervezett összeget, vagy pénzadományt szíveskedjék felajánlani a díszlánc elkészítésére. Az adományokat a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban elhelyezett gyűjtődobozban lehet elhelyezni.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 21. 16:40, csütörtök | Helyi

Holisztikus gyógyászat tematikus napok a Vajdaságban

2021. Október 21. 14:00, csütörtök | Helyi

Így válaszd ki a tökéletesen érett sütőtököt

Magyarországon évről évre növekszik a sütőtökfogyasztás, amely jellemzően az őszi-téli hónapokra koncentrálódik – derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből.

2021. Október 21. 13:37, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2021. Október 21. 10:25, csütörtök | Helyi

Mindenszentek napját érintő forgalmirend-változások