Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2014. November 01. 11:00, szombat | Helyi
Forrás: - Szabad Föld -

Eltájolt fadoktor

Eltájolt fadoktor

Ki gondolná, hogy a fák doktora, a harkály képes kártékonyan is kopogtatni, mély lyukakat fúrni – a házak falában.

Ki gondolná, hogy a fák doktora, a harkály képes kártékonyan is kopogtatni, mély lyukakat fúrni – a házak falában. Nem hittem a szememnek, mikor az egyik tévécsatornán a társasház falán mély lyukakat láthattam, majd a madarat, ahogy szorgosan „dolgozik”. Teljesen feleslegesen, hiszen táplálékot (fáknak ártó férgeket) a vakolat alatt nem talál, viszont tönkreteszi a fal szigetelését, így a lyukakon át kiszokik a meleg, beszivárog a víz, s az épület szigetelő köntöse megbomlik. Próbáltak már védekezni ellene kitömött ragadozó madarakkal, repdeső nejlonszalagokkal, ám a harkályt semmi sem riasztotta el. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szerint nem tehetnek ellene szinte semmit, mert a harkály védett madár. Sőt attól függően, hogy tarka, fekete vagy fehér hátú-e (mely utóbbi fokozottan védett), eszmei értéke 50 ezer forinttól felkúszhat akár 250 ezerig is. Ha kilövik, ennyi bírságot is kiszabhatnak érte. S ami már szinte vicces, még egy műbagoly vagy – karvaly kirakásához is hatósági engedély kell. A lakók a harkályok miatt kártérítést is csak akkor igényelhetnek, ha bizonyítják: kérték a természetvédelmi hatóság segítségét, ám az nem engedélyezett semmilyen riasztást.
Az építészek szerint a harkály ellen egyetlen módon lehetne védekezni: olyan szigetelésű falfelülettel, amelybe a madár híresen éles karmaival sem tud megkapaszkodni. Ehhez ki kellene dolgozni (és persze alkalmazni) a harkályellenes építkezési módot, ami felettébb drága mulatság lenne napjainkban. S a történetnek itt a vége, huss el véle, te drága védett, károkozó fakopáncs…!

Címkék: doktor, fa, fal, fúrás, harkály, lyuk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.