Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. Augusztus 17. 14:25, szerda | Helyi
Forrás: hirado.hu

Elszállt árak várják az albérletet kereső diákokat

Elszállt árak várják az albérletet kereső diákokat

A fiataloknak konkrét elképzelésük lenne arról, hogy hol szeretnének lakni. Az árak azonban keresztülhúzhatják számításaikat.

Alig három hete több ezer diák izgulhatta végig, hogy sikerült-e felsőoktatási felvételije. Miután kiderültek a ponthatárok és a diákok megtudták, melyik egyetemre vagy főiskolára jutottak be, megkezdődött az albérletvadászat. A fiataloknak konkrét elképzelésük volt arról, hogy hol szeretnének lakni. Az árak azonban keresztülhúzhatják számításaikat. Budapest belvárosában egy 50 négyzetméteres lakás átlagos bérleti díja akár 200 ezer forint is lehet.

A diákok leginkább olyan lakást keresnek, ami közel van az egyetemekhez, illetve jó tömegközlekedési ponton vannak. Bútorozott és bútorozatlan lakást egyaránt keresnek, ám a gépesítés lényeges szempont – mondta el az M1 Iskolapad című műsorában Kovács Ildikó, a Student Housing Budapest irodavezetője.

Az ingatlaniroda kifejezetten diákoknak kínál kiadó lakásokat a IX. kerületben és környékén. Náluk egy csaknem 50 négyzetméteres lakás bérleti díja havi 120 ezer forint rezsi nélkül.

Pesten 200 ezer is lehet az albérlet

Az árak ugyanakkor nagyban függnek a lakás méretétől és attól, hogy hol található. Míg a főváros központjában a négyzetméterár elérheti a 3500-4000 forintot, addig a peremkerületekben ez csaknem a fele.

Ennek alapján Budapest belvárosában egy 50 négyzetméteres lakás átlagos bérleti díja akár 200 ezer forint is lehet, egy ugyanekkora ingatlant a 7. kerületben 110 ezer forintért adnak ki.

Olcsóbb az albérlet a vidéki városokban, Győrött, Pécsett és Debrecenben alig 1500 forintot kérnek négyzetméterenként.

Egy év alatt harmadával drágultak az albérletek

Az albérletárak az elmúlt években emelkedtek meg ennyire. Mára csaknem 20-40 százalékkal kell többet fizetniük a diákoknak a kiadó lakásokért, mint tavaly. Ennek részben az az oka, hogy a munkalehetőségek miatt egyre többen költöznek a nagyobb városokba.

Anyagilag jobban jár az, akit kollégiumba vesznek fel. Ez jóval olcsóbb, a szobák díjai havi 9 és 22 ezer forint között mozognak, felsőoktatási intézménytől függően.

Címkék: albérletek, diákok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:39, hétfő | Helyi

Már csak Bács-Kiskun vármegyében maradt érvényben a tűzgyújtási tilalom

A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért csütörtöktől Bács-Kiskun vármegye kivételével mindenütt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

2024. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi

Élvezzük ki a nyárias időt, amíg lehet

Anticiklon alakítja a következő napok időjárását is, majd csütörtökön nedvesebb levegő érkezik, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az országban.

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA