Városlista
2025. február 12, szerda - Lívia

Hírek

2018. Március 12. 10:28, hétfő | Helyi
Forrás: -Szerk.-

Első lett a mezgés Iancio Szilárd az 58. Országos Húsipari termékgyártó Szakma Kiváló Tanulója Versenyen

Első lett a mezgés Iancio Szilárd az 58. Országos Húsipari termékgyártó Szakma Kiváló Tanulója Versenyen

Iancio Szilárd 1. helyezettként (94%-os összesített eredménnyel), Máté Zoltán pedig 3. helyezettként (92%-os összesített eredménnyel) állhatott fel a dobogóra.

Idén az FM Közép-magyarországi Agrár-szakképző Központ, Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium adott otthont a Húsipari Termékgyártó Szakma Kiváló Tanulója Versenyének március 7. és 9. között.

Idén az FM Közép-magyarországi Agrár-szakképző Központ, Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium adott otthont a Húsipari Termékgyártó Szakma Kiváló Tanulója Versenyének március 7. és 9. között.

A Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium két diákja nagyon jól szerepelt a versenyen. Az ország huszonnégy legjobb húsipari termékgyártó tanulói közül Iancio Szilárd 1. helyezettként (94%-os összesített eredménnyel), Máté Zoltán pedig 3. helyezettként (92%-os összesített eredménnyel) állhatott fel a dobogóra, ami azt is jelentette számukra, hogy mindketten jeles szakmai bizonyítványt szereztek.

A diákok felkészítői Dénes Zoltán szakoktató, Patyiné Gyóni Márta tanárnő, dr. Faragóné Tóth Melinda tanárnő, Kiss-Feketéné Bodor Barbara tanárnő és Kissné Kovács Edit tanárnő voltak.

Az első versenynapon az elméleti részben, 60 perc alatt szakmai számításokat kellett végezni, majd ezt követte a szóbeli felet, ahol a szarvasmarha húsrészeit és annak konyhatechnikai felosztását kellet ismertetniük a tanulóknak tizenkettő percben.

A második napon a gyakorlati verseny helyszínét a dabasi D-meat Kft. biztosította, a hol a versenyzők sertés test bontását, zsigerelését, hasítását, háj eltávolítását és a kabátszalonna megmunkálását végezték el. Ezt követte egy bőrös félsertés csontozása és formázása, valamint egy marha lapocka csontozása.

A tanulóknak megadott receptúra szerint kellett lecsókolbászt készíteniük, miközben ismertették a termék elkészítéséhez szükséges anyagok, gépek, berendezések paramétereit, működését.

A diákoknak nagy segítséget jelentett az is, hogy vizsgatapasztalatot szerezhettek a Kiskunfélegyházán, Szegeden és Baján megrendezett regionális versenyeken.

Ezek érdekelhetnek még

2025. Február 12. 08:13, szerda | Helyi

A fecskék védelmének fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

A fecskék védelmének fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), mivel az ezredfordulót követően több mint 50 százalékkal csökkent a hazai fecskeállomány.

2025. Február 12. 08:07, szerda | Helyi

Kiadták a figyelmeztetést: ónos eső és havazás várható

Szerdán reggel délnyugat felől egy melegfronti csapadékzóna érkezik, melyből délutánig a Dunántúlon, majd este, késő este már főként a középső országrészben és az Alföld déli részén várható csapadék.

2025. Február 11. 10:34, kedd | Helyi

A hét elején még napos idő várható, majd beborul az ég és megnő a csapadék esélye

A hét első napjaiban még többfelé lehet akár többórás napsütés is, de éjszakánként kemény fagyokra kell készülni és napközben is jellemzően 4-9 Celsius-fok között alakul a csúcshőmérséklet.

2025. Február 11. 09:27, kedd | Helyi

Népes családja köszöntötte 90. születésnapján Terike nénit

A napokban töltötte be 90. életévét Szabó Istvánné, Terike néni.