Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Március 12. 10:28, hétfő | Helyi
Forrás: -Szerk.-

Első lett a mezgés Iancio Szilárd az 58. Országos Húsipari termékgyártó Szakma Kiváló Tanulója Versenyen

Első lett a mezgés Iancio Szilárd az 58. Országos Húsipari termékgyártó Szakma Kiváló Tanulója Versenyen

Iancio Szilárd 1. helyezettként (94%-os összesített eredménnyel), Máté Zoltán pedig 3. helyezettként (92%-os összesített eredménnyel) állhatott fel a dobogóra.

Idén az FM Közép-magyarországi Agrár-szakképző Központ, Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium adott otthont a Húsipari Termékgyártó Szakma Kiváló Tanulója Versenyének március 7. és 9. között.

Idén az FM Közép-magyarországi Agrár-szakképző Központ, Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium adott otthont a Húsipari Termékgyártó Szakma Kiváló Tanulója Versenyének március 7. és 9. között.

A Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium két diákja nagyon jól szerepelt a versenyen. Az ország huszonnégy legjobb húsipari termékgyártó tanulói közül Iancio Szilárd 1. helyezettként (94%-os összesített eredménnyel), Máté Zoltán pedig 3. helyezettként (92%-os összesített eredménnyel) állhatott fel a dobogóra, ami azt is jelentette számukra, hogy mindketten jeles szakmai bizonyítványt szereztek.

A diákok felkészítői Dénes Zoltán szakoktató, Patyiné Gyóni Márta tanárnő, dr. Faragóné Tóth Melinda tanárnő, Kiss-Feketéné Bodor Barbara tanárnő és Kissné Kovács Edit tanárnő voltak.

Az első versenynapon az elméleti részben, 60 perc alatt szakmai számításokat kellett végezni, majd ezt követte a szóbeli felet, ahol a szarvasmarha húsrészeit és annak konyhatechnikai felosztását kellet ismertetniük a tanulóknak tizenkettő percben.

A második napon a gyakorlati verseny helyszínét a dabasi D-meat Kft. biztosította, a hol a versenyzők sertés test bontását, zsigerelését, hasítását, háj eltávolítását és a kabátszalonna megmunkálását végezték el. Ezt követte egy bőrös félsertés csontozása és formázása, valamint egy marha lapocka csontozása.

A tanulóknak megadott receptúra szerint kellett lecsókolbászt készíteniük, miközben ismertették a termék elkészítéséhez szükséges anyagok, gépek, berendezések paramétereit, működését.

A diákoknak nagy segítséget jelentett az is, hogy vizsgatapasztalatot szerezhettek a Kiskunfélegyházán, Szegeden és Baján megrendezett regionális versenyeken.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.