Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. December 27. 13:02, péntek | Belföld
Forrás: Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Előzzük meg a szén-monoxid-mérgezést!

Előzzük meg a szén-monoxid-mérgezést!

2013-ban eddig 11 alkalommal riasztották a tűzoltókat Bács-Kiskun megyében szén-monoxid-mérgezéssel járó eseményhez.

2013-ban eddig 11 alkalommal riasztották a tűzoltókat Bács-Kiskun megyében szén-monoxid-mérgezéssel járó eseményhez. Az ilyen mérgezéssel járó balesetek viszont egy kis odafigyeléssel megelőzhetőek lennének.

Magyarországon ebben az évben eddig 292 szén-monoxid-mérgezéssel járó esethez vonultak ki a katasztrófavédelmi szervek dolgozói. Az ilyenfajta mérgezést legtöbbször a nem megfelelő műszaki állapotú vagy a helytelenül használt tüzelőberendezések okozzák. Éppen ezért fontos, hogy minden fűtési szezon előtt ellenőriztesse a lakosság a tüzelő és fűtőberendezéseket, illetve a kémények műszaki állapotát. A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleménye szerint fontos az is, hogy azokat a helyiségeket, amelyekben a tüzelőberendezések találhatók, rendszeresen szellőztessék, valamint hogy a szellőző nyílásokat semmilyen esetben se zárják le. A szén-monoxid-mérgezéssel járó balesetek megelőzhetőek lennének. Ennek egyik legfontosabb biztosítéka a szén-monoxid-érzékelő berendezés. Ez többek között azért célszerű eszköz, mert a szén-monoxid színtelen, szagtalan, a levegőnél szinte alig könnyebb, nem irritáló gáz, melyet az ember nem érez és a kezdeti tüneteket gyakran nem értelmezi helyesen. A szén-monoxid belélegezve a tüdőn át a vérbe kerül, ahol kétszázötvenszer intenzívebben kötődik a vér hemoglobinjához, mint az oxigén, vagyis megakadályozza az oxigénfelvételt. Amennyiben indokolatlan fejfájás, szédülés, émelygés, alsó végtagi bénulás, kis mozgásra szapora légvétel, a látás- és hallásképesség csökkenésének tüneteit észleli valaki, szén-monoxid-mérgezésre lehet gyanakodni. Ebben az esetben a gázkészüléket azonnal el kell zárni, ki kell szellőztetni a lakást és szakembert kell hívni a helyszínre.
Ha a szén-monoxid-mérgezés tüneteit (fejfájás, émelygés, szédülés) észleli magán vagy a környezetében lévő emberen, azonnal hívja a katasztrófavédelem műveletirányítási központját a 105-ös segélyhívó számon!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár