Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. Április 19. 14:58, kedd | Helyi
Forrás: hirado.hu

Először a pénze, a végén az élete a tét

Először a pénze, a végén az élete a tét

Életveszélyes betegség lehet a játékfüggőség.

Emelkedik a játékfüggők száma Magyarországon. A szakemberek véleményei és a Szerencsejáték Zrt. kutatásai is szerint míg 2008-ban körülbelül 100-150 ezer szerencsejáték-függő volt, addig napjainkban a becslések szerint már 200 ezren is érintettek lehetnek.

Sokszor rejtve marad

A függőség káros következményeitől viszont sokkal többen szenvednek, a probléma ugyanis kihat a játékfüggő szűkebb vagy tágabb környezetére is, és a családtagok számára ugyanolyan negatív hatással van, mintha a függő drogos vagy alkoholista lenne.

A folyamat a játékfüggőknél is gyakorlatilag ugyanaz, mint az alkoholistáknál vagy a drogosoknál: vágy, kielégülés, majd bűntudat. De míg a szerfüggőségnél, azaz az alkoholnál és a drognál vannak fizikai megnyilvánulásai a betegségnek, addig a játékszenvedélynél nincsenek külső látványos tünetek, így jobban rejtve tudja tartani függőségét a beteg.

Nyilvántartott betegség

Bár sokan nem tudják, de a kóros játékszenvedély szerepel a betegségek nemzetközi osztályozására szolgáló kódrendszerben is. Így a játékfüggőség betegség, ráadásul egy életveszélyes betegség. Csak a játékfüggők nem májelégtelenségben halnak meg, mint az alkoholisták, hanem sokszor annyira kicsúszik a lábuk alól a talaj, hogy öngyilkosságba menekülnek – mondta el a hirado.hu-nak Szemelyácz János addiktológus.

Minden szerfüggőségnél hangsúlyos a pénz szerepe, de a játékfüggőségnél minden a pénz körül forog. A kóros játékfüggőt először a szenvedély hajtja, majd a kényszer, hogy az elbukott veszteségét csökkentse vagy visszaszerezze. Egy idő után rádöbben, hogy normális módon nem tud hozzájutni az elvesztett pénzekhez, csak ha nagyot nyer. Innentől kezdve mókuskerékbe kerül.

A Tippmix veszélyesebb, mint a lottó

Hazai vizsgálatok szerint azok a legveszélyesebb játékok, ahol a tét nagyságáról a játékos dönthet és a játék azonnal újrakezdhető, azaz a nyerés után rögtön feltehető az újabb összeg. Azok kevésbé veszélyesek, amikor várni kell egy hetet a két játék között – közölte a Szerencsejáték Zrt. a Kutatópont felmérésére hivatkozva.

Ilyenformán a Tippmix például veszélyesebb, mint a lottó, de a kaszinók is óriási kísértést jelenthetnek.

Sok fiatal az online játékok rabja

Külföldi felmérések szerint a 15-18 éves kamaszok 2-4 százaléka az online játékok rabja. Ez leginkább a fiúkra jellemző – magyarázta Szemelyácz János, aki hozzátette, hogy az alkoholizmus, a droghasználat és a játékfüggőség is inkább a férfiak sajátja.

Hazai kutatások szerint a fiúk, férfiak jóval korábban kezdenek el szerencsejátékozni, mint a nők. Ráadásul az online szerencsejátékok és a sportfogadás 2015-ben jóval jellemzőbb volt a függőkre, mint a lakosság egészére – ez is kiderült a tavalyi felméréséből.

Meddig játék és honnan szenvedély?

Nehéz meghúzni a határt a játék és a szenvedély között. Ha leegyszerűsítjük, a dolgot három lépcsőfokot különböztethetünk meg Kiss József az Ökumenikus Segélyszervezet szenvedélybetegekkel foglalkozó szakembere szerint, aki függőknek és családtagjaiknak tart foglalkozásokat Debrecenben.

1, egészséges játék. Amikor csupán kedvtelésből, de kontrolláltan játszik az ember és a játék befejezése nem okoz szorongást vagy bármiféle rossz érzést.

2, problematikus játék. Ha valaki annyira fogékonnyá válik, hogy a gondolatait a játék utáni vágy uralja. Amikor valaki elhagyja korábbi hobbiját, elhanyagolja családját vagy társas kapcsolatait, csak azért, hogy játékszenvedélyét kielégítse, az már problémás esetnek számít.

3, kóros játékszenvedély. A harmadik lépcsőfoknál már betegségről beszélünk. Amikor valaki a teljes fizetését felteszi, majd kölcsönkér, hogy játsszon, netán lopni is képes függősége miatt, az már betegség.

A játékszenvedélyre vonatkozó önbecslő kérdőív
(Amennyiben egyszer is előfordult, amire a kérdés vonatkozik, igennel kell válaszolni)

1. Játszott-e már a munkaideje rovására?
2. Előfordult-e valaha, hogy a játék miatt vált gondterheltté az otthoni élete?
3. Érintette-e már jó hírét a játék?
4. Érzett-e valamikor lelkiismeret-furdalást a játék után?
5. Játszott-e valaha is azért, hogy fizethesse az adósságait, ill. így oldja meg az anyagi nehézségeit?
6. Gátolta-e a játék törekvéseiben és abban, hogy hatékony legyen?
7. Vesztés után érezte-e azt, hogy minél előbb vissza kell mennie visszanyerni, amit elvesztett?
8. A nyerést követően érzett-e erős késztetést arra, hogy minél előbb visszatérjen és még többet nyerjen?
9. Gyakran előfordul-e önnel az, hogy eljátssza az utolsó fillérjét is?
10. Kért-e valaha is kölcsönt azért, hogy játszhasson?
11. Adott-e már el bármit is azért, hogy legyen pénze játszani?
12. Előfordult-e, hogy a mindennapi kiadások rovására szeretett volna „félretenni” a játékra?
13. Megtörtént-e, hogy a játék miatt nem törődött megfelelően önmagával vagy a családjával?
14. Játszott-e valaha hosszabb ideig annál, mint ameddig tervezte?
15. Játszott-e valaha is azért, hogy így meneküljön el az aggodalmai és a gondjai elől?
16. Tett-e már valami törvénysértőt vagy fontolgatta-e hogy tesz azért, hogy így szerezzen pénzt a játékra?
17. Zavarta-e a játék az alvását?
18. A veszekedések, csalódások vagy feszültségek arra késztetik, hogy játsszon?
19. Érezte-e már azt, hogy bármi jót, ami csak érte, játékkal kéne megünnepelnie?
20. Gondolt-e már arra, hogy tönkremehet a játék következtében?

Ha az igenlő válasz 7 vagy több, akkor az illető beteg, segítséget kell kérnie, egyedül nem fog tudni leállni...

Kezelni kell!

A kóros játékszenvedélyt kezelni kell, de Szemelyácz János addiktológus szerint a kezelésben csak az emberek töredéke vesz részt, jóval kevesebben, mint amennyi embernek problémát okoz a betegség. Ráadásul a hazai kutatások szerint a szerencsejáték-függők sokszor nem érzik magukat függőnek, így segítséget sem kérnek.

Tipikus esetek, amikor kimondottan jómódban élő emberek válnak játékfüggővé. Ott a ház, a feleség, a gyerekek, a munkahely. Majd jön a játékszenvedély, aminek a vége a család és a munkahely elvesztésén túl a büntetett előélet – mondta Kiss József.

Sokszor öngyilkos lesz a kóros játékfüggő

A terapeutának több olyan kliense is van, akiknél visszatérő gondolat az öngyilkosság. „Amikor belegondolnak abba, hogy hol voltak annak idején és most hol vannak. Amikor szembesülnek azzal, hogy a függőség miatt nincstelenné váltak és a családjukat is elveszítették, akkor kilátástalan élethelyzetük feldolgozhatatlannak tűnik számukra” – mondta a terapeuta.

Kiss József szerint különböző technikákkal ugyan sikerül absztinenssé tenni a betegeket, de ez hosszú időszak, amelyre a többszörös visszaesés jellemző. „Volt kliensem, aki nagyobb örökséghez jutott volna hozzá, de megbeszélte családtagjaival, hogy nem kap nagyobb összeget, mert attól tartott, hogy nem tud majd nemet mondani a kísértésre” – mesélte a szakember.

A terapeuta úgy látja, hogy a kezelésen átesett játékfüggők egy részének küzdelem az élete, hogy ne essenek vissza, míg másik részük átmegy segítőnek, azaz „rablóból pandúr lesz”. „Így is a játékszenvedély teszi ki a gondolataik nagy részét, de máshogy, mintha játszanának” – emelte ki a szakember

Prevenciós program is indult iskolákban

A szerencsejáték függőség megelőzése érdekében 2012-ben Játék határokkal címmel egy iskolai prevenciós modellprogramot indított a Szerencsejáték Zrt. és az Ökumenikus Segélyszervezet. A program célja, hogy felhívja a fiatalok figyelmét játékfüggőség veszélyeire.

Az először csak Debrecenben futó programot már kiterjesztették Miskolcra, Martfűre, Orosházára, Szolnokra és Olaszliszkára is – mondta a hirado.hu-nak Figeczki Tamás, a Játék határokkal program szakmai vezetője.

A szakmai napokat tartó, a fiatalokat az iskolák mellett többek között fesztiválokon is megszólító komplex program keretében a diákoknak képzőművészeti pályázatot hirdettek. Olyan rajzokat, grafikákat, festményeket vagy kollázs formájában készült alkotásokat vártak, amely a szerencsejáték-függőség veszélyeire figyelmeztet. Csaknem 300 munka érkezett be.

A beérkezett művek egy részét kiállítják Miskolc bevásárlóközpontjában majd Orosházán és Szolnokon is. Ezen különleges képzőművészeti kiállítás formájában társadalmi szemléletformáló céllal a szélesebb közönség figyelmét is fel szeretnék hívni arra, hogy a játékfüggőség nem játék.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:39, hétfő | Helyi

Már csak Bács-Kiskun vármegyében maradt érvényben a tűzgyújtási tilalom

A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért csütörtöktől Bács-Kiskun vármegye kivételével mindenütt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

2024. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi

Élvezzük ki a nyárias időt, amíg lehet

Anticiklon alakítja a következő napok időjárását is, majd csütörtökön nedvesebb levegő érkezik, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az országban.

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA