Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. November 21. 07:41, szombat | Helyi
Forrás: Adrienn

Előadások a véradás népszerűsítésére

Előadások a véradás népszerűsítésére

November 20-án (pénteken) „Aki vért ad, életet ad” címmel rendezvényt szervezett a Magyar Vöröskereszt Kiskunfélegyháza Területi szervezete a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

A rendezvény azt a célt szolgálta, hogy tájékoztassák az embereket a véradásról, mert a szervezők úgy látják, hogy nagy az információhiány és a félelem is ezzel kapcsolatban.

A vér szimbolikus dolog az életünkben. Az összetartozást, a bátorságot, a hősiességet jelképezi és nagyon sok misztérium veszi körül. Ezért szerette volna az esemény fő szervezője Dr. Sinkó Melinda, a Magyar Vöröskereszt Kiskunfélegyházi Szervezetének vezetője objektíven tájékoztatni az embereket a témával kapcsolatosan. Sőt az a nem titkolt szándék is kapcsolódott az esemény szervezésébe, hogy egy kicsit növeljék a véradás népszerűségét, így a véradók táborát is.

Az elmúlt időszakban már sokkal több véradó rendezvényt tartottak a városban, mint Dr. Sinkó Melinda vezetése előtt és igyekeznek mindig olyan időpontokra tervezni, amikor az emberek jobban ráérnek. Megszólították a nagyobb cégeket is, hogy minél több munkahelyi véradás jöhessen létre. Szerencsére a vezetők nagyon pozitívan állnak ehhez a kérdéshez, így egyre többen tudnak a munkahelyükön s vért adni.

Dr. Sinkó Melinda az esemény megnyitását követően átadta a szót Rosta Ferenc alpolgármesternek, aki városunk vezetését képviselte a rendezvényen. Az alpolgármestertől megtudhattuk, hogy a véradók száma nagy arányban csökkent országos szinten. Mindez a probléma akkor manifesztálódik igazán, ha történik egy baleset, ahol nagyon sokan sérülnek.

Remélhetőleg a rendezvény előadása hasznosak lesznek és segítenek eloszlatni azt a tévhitet, ami a véradást övezi. - Ezekkel a szavakkal zárta beszédét és kívánt jó szórakozást az előadásokhoz Rosta Ferenc.

Az alpolgármester gondolatai után Dr. Horváth László megyei vezető köszöntötte az érdeklődő közönséget. Aki vért ad 3 életet ment és nekünk csak egy tűszúrásba kerül. – kezdte beszédét, majd megtudhattuk, hogy Dr. Sinkó Melinda vezetése óta városunkban sokkal jobban, szervezettebben és eredményesebben megy a véradás, mint előtte. Hiszen a jó szervezéssel, odafigyeléssel a véradók száma azonnal növekedő tendenciát mutat. A véradás szervezése tulajdonképpen nem más, mint a potenciális véradók tisztességes megszólítása arra, hogy adjanak vért. Noha ez egy kissé leegyszerűsített mondat, de reális és magvasabban nem lehetne jellemezni a szervező tevékenységet. Ennél azonban egy kicsit összetettebb és bonyolultabb folyamat. Dr. Horváth László lassan 20 év tapasztalatai alapján azt mondta, hogy változnak a módszerek és változnak a tényezők is. Az alapot jelentő behívók küldésén, a plakátok kihelyezésén túl a technika és a kor fejlődése magával hozta az újabb lehetőségeket, mint például a Facebook, Internetes újságok és az SMS küldését is.

Azt s megtudhattuk a megyei vezetőtől, hogy érdekes módon több férfi ad vért mint nő. Véleménye szerint azért kell megszólítani még egészen fiatal korban (18. életévüket betöltőket), mert az a tapasztalat, hogy aki egyszer adott vért, az általában többször is ad. Sajnos az egészségi okok sok véradót kiszűrnek. A 18-65 éves kor jogszabályi kötöttség, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy az 50 év felettiek jórészt már egészségi okok miatt (magas vérnyomás stb.) nem adhatnak vért. A fiatalabbaknál alapvetően nem az egészségi állapot jelenti a problémát, hanem a piercing,a tetoválás, melyek kizáró tényezők, legalábbis 1 vagy fél év távlatában. A testsúly szintén kritikus tényezőként van jelen a mai fiatal véradók körében. 50 kg alatt ugyanis nem adhat vért senki, ezért a főiskolai tapasztalatok alapján nagyon sokan elesnek a véradás lehetőségétől.

Magyarországon a véradás önkéntes és ingyenes. Ez persze nem azt jelenti, hogy megköszönik a véradást és ezzel bezárul a kör. A véradók ösztönzésére és a megbecsülés jeleként apró ajándékokat kapnak minden egyes véradáson, valamint az életük folyamán rendszeres véradók kitüntetéseket is kapnak segítségük zálogául.

A köszöntők elhangzása után az előadásoké volt a főszerep. A délután folyamán a következő előadásokat hallgathatták meg az érdeklődők:

Amit a véradásról tudni kell – Kriminálné Zatkó Hajnalka egészségtanár, Országos Vérellátó szolgálat
Vérkészítmények felhasználása a gyermekgyógyászati gyakorlatban – Dr. Fige Anita gyermekgyógyász, hematológus szakorvos, Szegedi Tudományegyetem
Véradás és a társadalmi felelősségvállalás – Csáki Anita HR vezető, IBV Hungária Kft.

Az információban gazdag előadások után kötetlen beszélgetéssel és állófogadással zárult a Vöröskereszt belső pályázati útján finanszírozott és a kiskunfélegyházi szervezet által megszervezett és lebonyolított rendezvény.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 10:37, kedd | Helyi

Vonat és autó karambolozott Kiskunfélegyháza külterületén

A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset.

2024. Április 22. 14:46, hétfő | Helyi

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján.

2024. Április 22. 14:17, hétfő | Helyi

Sokat árthat a jószándék is!

Ne vigyék haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 22. 14:08, hétfő | Helyi

Családi délelőttöt tartottak a könyvtárban

A Föld napja alkalmából családi délelőttre invitálták az érdeklődőket a Petőfi Sándor Városi Könyvtárba.