Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2019. Szeptember 14. 15:00, szombat | Helyi
Forrás: BAON

Élményalapúak a programok a Kiskun Múzeumban

Élményalapúak a programok a Kiskun Múzeumban

A Kiskun Múzeum megújult tárlatokkal és azokhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várja idén is a gyerekeket.

A múzeum szakemberei olyan élményalapú, interaktív foglalkozásokat állítottak össze, melyek jól beilleszthetők az óvodai és iskolai tanmenetbe egyaránt. Erről tájékoztatták szerdán az intézményvezetőket a városháza dísztermében.

A Kiskun Múzeum egyik legfontosabb küldetése, hogy a felhalmozott tárgyi örökséget és az egyedülálló műemléki környezetet sokoldalúan, élményszerűen bemutassa. A múzeum küldetésének fontos eleme, hogy a hozzánk látogató gyermekek is maradandó élménnyel távozzanak – mondta el a szerdai tájékoztatón Mészáros Márta múzeumigazgató. Arról is beszélt, hogy nemrég új tárlatokkal nyitotta meg kapuit a múzeum a látogatók előtt. A Miletz teremben Kincsek a raktárból című régészeti kiállítás, a Szalay teremben a néprajzi tanulmánytár, a Boczonádi teremben fegyvertanulmánytár, a Somorjai teremben természettudományi tanulmánytár, illetve a börtönkiállítás és a Pajkos-Szabó-féle szélmalom kínál újdonságokat a látogatóknak.

Mindezekhez múzeumpedagógiai foglalkozások is társulnak, melyekről Samu Csilla múzeumpedagógus tájékoztatta a félegyházi óvodák és iskolák vezetőit. Elmondta, ezek a foglalkozások jól illeszthetők a történelem-, az irodalom-, a földrajz- és a honismereti, az etika-, rajz- és művészettörténet-órákhoz, illetve az óvodai foglalkozásokhoz is. A legkisebbek megismerhetik az ősállatokat, és még őskövületet is készíthetnek. Régészeti foglalkozás keretében megismerkedhetnek a régészek munkájával, megtudhatják, hogyan kerül be egy lelet a múzeumi vitrinbe.

Az Élet a dédinél című foglalkozáson a dédszülők mindennapjaiba kaphatnak bepillantást. Az Adj király katonát! című foglalkozáson pedig a 19–20. századi népi gyermekjátékokat ismerhetik meg és próbálhatják ki a gyerekek – részletezte Samu Csilla.

Az alsó tagozatosoknak az Élet a földeken című foglalkozást is ajánlja. Ennek központi témája a földművelés, a betakarítás, a gabona útja az aratástól a kenyérig. Ugyanakkor megismerkedhetnek a kisdiákok az állattartás, a behajtás és az őszi pásztorünnepek hagyományaival az Élet a pusztán című foglalkozáson. A malomban pedig megtudhatják, ki volt a molnár és azt is, hogyan működött egy szélmalom.

A felső tagozatosok a Hajlékok és házak című foglalkozáson ismerhetik meg, hogy az egyes korokban milyen lakóépületekben éltek az emberek, mivel foglalkoztak, mivel táplálkoztak, hogyan éltek a háborúban és a békeidőben. A mesterek és mesterségek Kiskunfélegyházán – Kisinastól a céhmesterig foglalkozáson pedig Félegyháza egykori iparosainak, mestereinek bőrébe bújhatnak – fűzte hozzá Samu Csilla.

Azt is elmondta, hogy a középiskolásokat az érettségire készülésben segítik. Móráról, Petőfiről, illetve Félegyháza újratelepítéséről tanulhatnak interaktív formában.

(Forrás: BAON)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:59, kedd | Helyi

Iskolai foglalkozás a bankfiókban

Fehér Gyöngyi területi vezető látta vendégül bankfióki mentorprogram keretében a Batthyány Lajos Általános Iskola 3.z osztályosait tanáraikkal.

2024. Április 14. 08:29, vasárnap | Helyi

Tetőzik az áprilisi nyár, de egyre közelebb a fordulat

A szabadtéri programoknak kedvező, nyarat idéző idő a következő napokban is folytatódik.

2024. Április 14. 08:21, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 14. - HÚSVÉT 3. VASÁRNAPJA

2024. Április 14. 08:20, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 14. - HÚSVÉT 3. VASÁRNAPJA