Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2017. Augusztus 27. 09:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Ellenállóké a jövő

Ellenállóké a jövő

Már nyár közepére több télialmatermesztő (üzemi) almáskertben túl voltak a 14. permetezésen – és még koránt sincs vége a növényvédelmi szezonnak.

Elképzelhetjük, milyen terhet ró ez a termesztőkre munkában és költségekben egyaránt.

Az almásban a varasodás elleni védekezés követeli meg a legnagyobb vegyszerfelhasználást, de bőven ad feladatot a lisztharmat is. Kézenfekvő tehát a nemesítési törekvés a legveszedelmesebb fertőzéseknek ellenálló almafajták előállítására, aminek már vannak eredményei. A biotermesztésben különösen jól hasznosíthatók, de nagyon ajánlottak a házi kertbe is. Ám azt jól gondoljuk meg, hogy a 200 négyszögöles kertben megéri-e megtermelni az egész éves télialma-szükségletünket (amihez komoly tároló is kell), akkor ugyanis jó néhány más gyümölcsről le kell mondanunk. Ezért ésszerűbb, ha a nyári és a kora őszi érésű fajtakörből választunk, a téli fajtákat pedig a piacon vásároljuk meg.

Cikkünkben három új, ellenálló fajtát ajánlunk olvasóinknak, amelyek a faiskolai lerakatokban beszerezhetők (ha nem is mindegyikben).

A Piros nyári érésű, augusztus elejétől három héten át fogyasztható, egyszerre szüretelheto. Középnagy gyümölcse fehéres zöld alapszínű, feltűnő élénkpiros csíkozással. Íze kellemesen savas, édes, üdítő, túlérve kásásodik. A lisztharmatra alig, a varasodásra kissé érzékeny. Bőtermő, gyümölcse nem hullik.

A Prima augusztus második felében érik, egy menetben betakarítható, 3-4 hétig tárolható. Gyümölcse középnagy, nagy, sárga alapszínen mosott piros fedőszínnel. A termés illatos, kellemesen savanykás (túlérve savai elbomlanak). Bőven terem, olykor túltermi magát. A varasodásnak, baktériumos ágelhalásnak ellenáll, a lisztharmatra alig fogékony.

A Freedom szeptember második felében szedhető, két-három hónapig tárolható. Lapított gömb alakú, nagy gyümölcsének alapszíne sárga, piros fedőszínnel. Krémszínű húsa kellemes, több menetben szüretelhető. Bőtermő, varasodásnak, lisztharmatnak, egy sor betegségnek ellenáll.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 14:39, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok