Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. Szeptember 11. 15:32, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Elkezdték az árvíz okozta károk felmérését a Duna szigetközi szakaszán

Elkezdték az árvíz okozta károk felmérését a Duna szigetközi szakaszán

Megkezdték az árvíz okozta károk felmérését a Duna szigetközi szakaszán a vízügyi szakemberek - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) hétfőn az MTI-vel.

Közleményük szerint a már levonuló - múlt hét elején tetőző - dunai árhullám jelentős károkat okozott a vízpótló rendszerben, elsősorban azoknál a műveknél, amelyek kisvíz idején is biztosítják a megfelelő vízszinteket a szigetközi mellékág rendszerben. Az árhullámmal érkező uszadék - melynek eltávolítása jelenleg is tart - jelentősen megterhelte a hidakat. A vízszinttartó műveken átbukó jelentős vízhozam rongálódásokat okozott a betonburkolatokban, illetve a szabályozó művek alatti kövezésekben is - tették hozzá.

Az előzetes felmérések szerint a helyreállításhoz több mint 1000 köbméter vízépítési terméskő, 1500 köbméter kavics és mintegy 500 köbméter beton beépítésére lehet szükség.

Az OVF jelentése szerint a múlt heti árhullámot egy kisebb árhullám követi. Ennek tetőzése szerdán várható a Szigetközben. Ennél viszont már a szlovák fél több vizet tud majd elvezetni, így a hullámtereket terhelő vízhozam nagyobb biztonsággal levezethető - olvasható a közleményben.

Fotó: illusztráció

Címkék: árvíz, duna, szigetköz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.