Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2011. December 14. 14:33, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Elkezdődtek a tárgyalások: a 2008-as hitelkerethez hasonlót kap Magyarország

Elkezdődtek a tárgyalások: a 2008-as hitelkerethez hasonlót kap Magyarország

Elkezdődtek a megbeszélések a kormány képviselői és az IMF delegációja között. Ugyan ezek még csak előkészítik a januári tárgyalásokat, de így is fontos szerepük lehet a keretek tisztázásában.

Az mostanra gyakorlatilag biztossá vált, hogy Magyarország csak olyan csomagban reménykedhet, amilyet 2008-ban is kaptunk – a költségvetés helyzete és a kilátások ugyanis nem teszik lehetővé, hogy olyan programban vegyünk részt, ami kevesebb ellenőrzéssel és lazább szabályokkal jár – ezt írja az index.hu. Azt, hogy 2008-hoz hasonlóan készenléti jellegű hitelkeretet kaphatunk az IMF-től, az magyarázza, hogy a költségvetés helyzete és a kilátások nem teszik lehetővé, hogy olyan programban vegyünk részt, ami kevesebb ellenőrzéssel és lazább szabályokkal jár. Így ismét jönnek a negyedévenkénti felülvizsgálatok, és el kell fogadtatnunk az IMF és az EU képviselőivel egy menetrendet arra, hogyan szorítjuk le a hiányt. „Lényegében tehát vége az önálló magyar gazdaságpolitikának” – kommentálta a várható fejleményeket még korábban Török Zoltán, a Raiffeisen elemzője.

A tárgyalásokon nem csak az IMF-fel, de vele párhuzamosan az Európai Unióval is dűlőre kell jutni, az uniós államok ugyanis nem tárgyalhatnak önállóan a Valutaalappal. Az szinte biztosra vehető, hogy ragaszkodni fognak egy olyan tervhez, ami alapján biztosra tudják venni, hogy jövőre és a következő években is a 3 százalékos limit alatt marad a költségvetés hiánya. Ez az egyik legfontosabb, de távolról sem egyetlen uniós cél (jelentőségét és az IMF eltérő hozzáállását egyébként mutatja, volt olyan eset, amikor a Valutaalappal együttműködve kellett meggyőzni az uniós delegációt arról, hogy ne követeljenek plusz tartalékot a hiány biztosításához a költségvetésbe, mert az a recesszió miatt megvalósíthatatlan) – írja az index.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: IMF

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk