Városlista
2021. október 18, hétfő - Lukács

Hírek

2011. Augusztus 20. 07:41, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

Elkészültek az első agyat utánzó chipek

Elkészültek az első agyat utánzó chipek

Az IBM tudósai fejlesztették ki azt a mikroprocesszort, amely az eddigi legjobb kísérlet arra, hogy mesterségesen utánozzák az emberi agy felépítését és működését.

A szakértők szerint a chipek működése annyira összehangolt, hogy a szerkezet akár képes lehet arra is, hogy folyamatosan tanuljon és fejlődjön.

A tudósok elmondása szerint a rendszer éppen úgy működik, mint az agy: amikor új információval találkozik, újrarendezi az összes információs kapcsolatát, hasonlóan ahhoz, ahogyan a biológiai szinapszisok működnek. Ez pedig azt jelenti, hogy a mikroprocesszor arra is képes lehet, hogy tanuljon - írja a BBC.

Dharmendra Modha, a projekt vezetője elmondta: hosszú távú céljuk az, hogy a szerkezet reprodukálni tudja azokat a folyamatokat, amelyek az emberi agyban mennek végbe olyankor, amikor az emberek éreznek, érzékelnek, és új dolgokat fedeznek fel.

Néhány bizakodó szakember máris abban reménykedik, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően a rendszer egyszer eléri azt a fordulópontot, amikor a gépi tudat létrehozása lehetséges lesz. Mások ugyanakkor sokkal óvatosabbak: véleményük szerint a megismerés és a tanulás sokkal összetettebb folyamat, mint amit számításokkal szimulálni lehetne.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: tudós

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 18. 17:04, hétfő | Belföld

Hatszáz bálát gyújtott fel Vasban

Elfogtak és gyújtogatással gyanúsítanak a rendőrök egy férfit, aki miatt hatszáz szalmabála égett le október 15-én a 8-as főút mellett Duka község közelében

2021. Október 18. 16:02, hétfő | Belföld

Bozótvágóval ölte meg két ismerősét is

Befejezték a rendőrök a nyomozást az ellen a férfi ellen, aki januárban megölte két ismerősét Szegeden.

2021. Október 18. 14:01, hétfő | Belföld

Az autisták akár bódításban is megkaphatják az oltást

Az autizmus-spektrumzavarban érintettek igény esetén akár bódításban is megkaphatják a koronavírus elleni vakcinát - tájékoztatta az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) hétfőn az MTI-t.

2021. Október 18. 11:06, hétfő | Belföld

Több késszúrással megöltek egy férfit Fejér megyében

Több késszúrással megöltek egy férfit Fejér megyében vasárnap - közölte a rendőrség a honlapján.