Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Június 10. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Elkészült Debrecen zajtérképe

Elkészült Debrecen zajtérképe

Kép: képünk illusztráció

Hosszú távon csökkenhet Debrecenben a környezeti zajszennyezés annak az európai uniós támogatással megvalósult projektnek a folyományaként, amelynek célja a város stratégiai zajtérképének elkészítése volt. Utóbbi olyan várostérkép, ami különböző színekkel, épületekre lebontva ábrázolja a zajterhelés mértékét.

A zajtérkép az előírásban szereplő zajforrásokat veszi figyelembe, elsősorban számításokra épül és tetszőlegesen választott felületnagyság-bontásban, épületről-épületre jeleníti meg a terület tényleges zajterhelését. Az Európai Parlament és Tanács 2002. június 25-én elfogadott 2002/49/EK környezeti zaj értékelésére és kezelésére vonatkozó irányelve fekteti le a stratégiai zajtérkép-készítés alapjait. A fenti irányelv honosításra került a 280/2004 (X.20) Korm. rendeletben. A megfelelő zajtérképek után a stratégiai küszöbértékekkel összehasonlítva számítható a konfliktustérkép, amely megjeleníti a meglevő zajterhelés okozta tényleges problémákat, konfliktushelyzeteket.

A projekt eredményeként olyan adatbázis jött létre, amely áttekintő helyzetképet ad Debrecen környezeti zajállapotáról, különös tekintettel arra, hogy milyen mértékben érinti a lakosságot a zajterhelés. A város teljes közigazgatási területét lefedő vizsgálatok kiemelten foglalkoznak a közúti, vasúti, repülőtér és üzemi zajforrásokkal, külön-külön meghatározva az egész napos és azon belül külön kiemelve az éjszakai időszakokat. A zajszámítási módszerek eltérőek a különböző zajforrásoknál. A stratégiai zajtérkép az interneten keresztül is elérhető.

A zajtérképek eredményei alapján meghatározták, hogy Debrecenben mi okoz beavatkozást igénylő terhelést, és zajcsökkentési intézkedési tervet dolgoztak ki ennek kezelésére. Az „intézkedési tervek” kifejezés a környezeti zajjal kapcsolatos problémák és hatások kezelésére kidolgozott terveket jelenti, magában foglalja a zaj szükség szerinti csökkentését. Az intézkedések alapja a stratégiai küszöbérték túllépés mértéke, illetve az érintett lakosok száma.


A zajcsökkentési terv, Debrecen fejlesztési terveinek ismeretében készült, ennek megfelelően a közlekedésfejlesztési tervvel, környezetvédelmi, városrendezési, településszerkezeti tervvel összhangban. A projekt eredményeképpen Debrecenben, hosszú távon csökkenni fog a zajterhelés, a csendesebbé váló városi környezetben nőhet az ingatlanok forgalmi értéke, megvalósul a lakosság megfelelő tájékoztatása és növekedhet a környezettudatosság - áll a település által kiadott sajtóközleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal