Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2020. Április 09. 07:37, csütörtök | Helyi
Forrás: HIROS.HU

Elkészült a Covid Intenzív osztály a megyei kórházban

Elkészült a Covid Intenzív osztály a megyei kórházban

Felkészült a Bács-Kiskun Megyei Kórház a koronavírus-fertőzöttek fogadására. Kialakítottak egy úgynevezett Covid Intenzív osztályt, ahol a súlyos eseteket fogják ápolni.

Mostantól Kecskeméten is ellátják a fertőzött betegeket - derül ki Dr. Svébis Mihály főigazgató M1-nek adott interjújából.

A kórház főigazgatója, dr. Svébis Mihály szerint minden felszerelés a rendelkezésükre áll, nincs hiány semmiből. Az M1 stábját beengedték a vörös zónába, ahová mától a súlyos tünetekkel küzdő fertőzötteket fogják szállítani.

- Készen van a covid intenzív osztály. Hogyan fog működni ez a részleg?

- Ebben a vörös zónában lesz a covid gyanús, valamint a fertőzött betegek ellátása. Itt egy komplett intenzív osztályt látunk, ami teljes egészében fel van szerelve. A lélegeztetőgépek és a különböző kiegészítő eszközök mind rendelkezésre állnak. A kecskeméti kórházban 28 intenzív ágyunk van, amelyek teljesen fel vannak szerelve. Felkészültünk arra is, ha nagyobb mennyiségű beteg érkezik, akkor ezt a 28 ágyat 67 ágyra tudjuk bővíteni. A lélegeztetőgépek száma megfelelő, ha 67 ágyra kell bővíteni az intenzív ellátását, akkor körülbelül 30 lélegeztetőgépre lesz szükségünk. De átmenetileg a műtőkben használt altatógépeket is be lehet vetni, ugyanerre a feladatra. 12-24 órás ellátási formában dolgoznak majd itt munkatársaink. Ha végeztek a munkával, kizsilipelnek és mehetnek haza. Őket a zöld zónában a követező időszakban nem fogjuk foglalkoztatni.

- Volt már fertőzött beteg a kecskeméti kórházban?

- Természetesen nálunk is volt már fertőzött beteg, sőt, volt egy férj-feleség, akiknek pozitív volt a tesztjük, azonban állapotuk nem igényelt kórházi kezelést. Ők jelenleg hatósági házi karanténban vannak.

- Milyen átformálások voltak az intézményben?

- Március 26-án kaptunk Prof. Dr. Kásler Miklós minisztertől egy levelet, amelyben kijelölte a kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Kórházat is a covid beteget ellátására, kezelésére. Ennek megfelelően teljes egészében át kellett alakítanunk a kórházi struktúránkat, hisz a covidos betegek ellátása egy teljesen izolált, külön helyiségekben kell hogy történjen. A kórháznak két épülete van, a régi hotel épülete és az „A”, az új épület, itt az osztályokat különböző irányba mozgattuk. Különböző átszervezések történtek. Természetesen olyan osztályok is vannak, gondolok itt a szemészetre, az ortopédiára, amelyet teljes egészében kiürítettünk, tekintettel arra, ha szükség van a dolgozók valamint az orvosok vezénylésre, akkor ez a szabad kapacitás rendelkezésünkre álljon.

A covidos és nem covidos betegek teljesen külön útvonalon közelítik meg az ellátó egységeket. Ezek úgy vannak lezárva, hogy közöttük a közlekedés nem lehetséges. Három zónát különítettünk el. Van a vörös zóna, ahol a covidos és a covid gyanús betegeknek az ellátása történik. Van egy sárga zóna, amely a vörös zónához csatlakozik, ezen a területen tudnak mozogni a kollégáink, itt helyeztük el a védőeszközöket is. Ha valaki a vörös zónába kell átmenjen, akkor ő itt tud átöltözni. A hotel épület 9. emelete az úgynevezett zöld zóna, ahol a nem covidos betegek ellátása történik. Az intézkedéseknek az volt a lényege, hogy a covidos és a nem covid ellátás ne keresztezze egymást. A dolgozókat is szét kellett választanunk. Külön teameket hoztunk létre, akik a covidos ellátásban fognak dolgozni 12-24 órás váltásban.

- Hogyan tudnak szakmailag felkészülni a járványra a dolgozók?

- Ilyen járvánnyal, hála istennek, nem szembesültünk még. Az elmúlt időszakban a dolgozókat a járványügyi kézikönyv alapján képeztük. Pontosan tudják, hogy mely területen milyen védőruhát kell használniuk, valamint azt is pontosan tudják, hogy hogyan tudják megközelíteni ezeket a helyiségeket. Továbbképzések is történtek, nem csak a szakdolgozók részére, hanem a takarító személyzet részére is. A fiatal rezidens kollégáinkat és orvos kollégákat 5-ös csoportokban intenzív tanfolyamra küldtük el, ahol az intenzív osztály orvosai tartanak nekik a lélegeztetőgépek működtetéséről, a lélegeztetésről egy 20 órás tanfolyamot, melynek végén vizsgázniuk kell.

- Lelkileg hogyan tudják feldolgozni az egészségügyben dolgozók a mostani helyzetet? Hogyan lehet felkészíteni őket arra, ami következni fog?

- Igazán felkészülni nem lehet, mert nem tudjuk, mi vár ránk. Ijesztő képeket látunk Olaszországból, Spanyolországból. Úgy látom, hogy a kollégáim felkészültek ennek a feladatnak az ellátására, nyugodtak. Amit lehetett, mi megtettük.
A pszichés támogatás nagyon fontos lesz, a pszichiátereink, pszichológusaink felajánlották a segítségüket, különböző tréningeket fognak tartani, ezzel fogják segíteni őket. Nagyon jólesik, amikor látjuk, hogy kiállnak az ablakba és tapsolnak. Azt szeretném kérni, hogy ez a fajta empátia maradjon meg a járvány lefolyása után is.

- Amikor bejöttünk a kórházba, akkor egy szűrésen estünk át. Mióta van ez az újfajta vizsgálat?

- A kórháznak minden egyes belépési pontján van egy szűrő pont, ahol nem csak a beérkező betegeket, hanem a kórház munkatársait is szűrjük. Egyrészt kikérdezzük őket és egy lázmérés is történik. Kiválasztjuk azokat a betegeket, akik esetleg fertőzésre gyanúsak, felső légúti megbetegedésben szenvednek. Ők külön útvonalon közlekednek már ettől a pillanattól kezdve a kórház területén. Fel van festve egy piros nyíl, amely azt jelzi, hogy merre menjenek a covid gyanús betegek, és van egy fehér nyíllal felfestett terület, ahol az összes többi betegünk közlekedhet. El van választva a covid gyanús betegeknek az ambulanciája a nem gyanús esetektől.

- Van-e hiány a védőfelszerelésekből?

- Minden védőeszköz a rendelkezésünkre áll. Egyelőre pozitív covidos beteget itt helyben nem kezelünk, de a védőeszközök szállítása folyamatos. Az a mennyiség, ami jelenleg raktáron van, az az első időszakban maximálisan elegendő lesz. Mi folyamatosan adjuk le az igényeinket, és a szállítás is folyamatos.

- Ide is érkezett kórházparancsnok. Hogy halad a munka?

- Így van, Söröli Róbert őrnagy a repülőbázisról érkezett hozzánk. Ő a készletgazdálkodásért felelős. Nagyon jó kapcsolat alakult ki, minden problémánkat meg tudjuk beszélni és meg tudjuk oldani.
Nagyon örülök, hogy egy ilyen ember került a parancsnoki székbe. A kórházparancsnok mindennap jelentést küld az Operatív Törzs felé. Ezt pedig fel tudjuk használni arra, hogyha új javaslatunk van, akkor az eljusson a törzshöz.

- Mit üzen az embereknek a kórház főigazgatójaként?

- Maradjanak otthon! Így talán el tudjuk kerülni azt, ami Olaszországban vagy Spanyolországban van. De a legnagyobb döbbenetemre azt látom, hogy amikor napközben ki kell hogy menjek valami miatt a városban, hogy még mindig sokan csoportosulnak, jókedvűen beszélgetnek. Ez biztosan csak oda fog vezetni, hogy a járvány minél nagyobb körben el fog terjedni.

Egyetlenegy dolgot tehetünk a megelőzés érdekében, azt, ha otthon maradunk.

(Cikk forrása: HIROS.HU)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.