Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2015. Július 04. 11:00, szombat | Bulvár
Forrás: - szerk. -

Éljen a barnasör!

Éljen a barnasör!

5 meglepő tény a keserű italról

Ahogy írom ezt a cikket egyre inkább érik bennem az elhatározás, hogy átfutok a boltba, és vásárolok egy-két üveg finom barna sört. Csak, hogy jobban menjen az írás. ;) No, de a viccet félre téve a mértékkel fogyasztott söröcske igenis jótékonyan hat ránk. Nemcsak a hangulatunkra, hanem az egészségünkre is.

Mielőtt azonban rátérnék a barna sörre, tippelj! Melyik a világ legöregebb itala? Persze, hogy a sör! Az ókori egyiptomi, babiloni és kínai kultúrákban is fogyasztották már, és népszerűsége azóta is töretlen. Gyakorlatilag a világ harmadik legkedveltebb itala a víz és a tea után. Meglepődtél? Pedig így van, és nem hiába imádjuk.

A világos változatnak is rengeteg pozitív élettani hatása van, de ha ilyen szempontból nézzük a sörfajtákat, akkor mégiscsak a barna sör az igazi! Íme az indokaink, melyeket egy 2003-as tudományos tanulmányra alapozunk, amit a Wisconsin-i egyetem professzora végzett.
Barna sör vs. Világos sör

1. Segíthet az érszűkületen
A kutatást végző John D. Folts és csapatának tagjai egy éven keresztül barna és világos sört itatott érszűkületben szenvedő kutyákkal (a szívbetegek érszűkületéhez hasonló kondíció). Amikor összevetették a barna valamint a világos sört fogyasztó kutyákat, észre vették, hogy a barna sör hatékonyabban előzte meg a vérrögök kialakulását.

2. Gazdag flavonoidokban
A legfontosabb felfedezés, amit ennek a kutatásnak köszönhetünk, hogy a barna sör sokkal gazdagabb flavonoidokban, mint a világos sör. A flavonoidoknak nagyon erős antioxidáns hatásuk van, ami segíthet a szabadgyökök megkötésében.

3. Dúskál a B6-vitaminban
A flavonoidokon kívül még egy fajta antioxidánst is találtak a barna sörben, ez pedig nem más, mint a B6-vitamin. Ez a vitamin többek között szerepet játszik a homociszteinszint kordában tartásában. Ha magas ez a szint, nagyobb valószínűséggel alakulnak ki kardiovaszkuláris problémák. Ez a felfedezés alátámasztotta a kutyákon végzett kísérlet eredményét is, mely szerint a barna sör szerepet játszhat a érrendszeri problémák és vérrögök megelőzésében.

4. Jelentős vastartalom
A barna sör vasban is gazdag, így hölgyeknek különösen ajánlott a fogyasztása, mivel sajnos gyakran szenvednek vérszegénységben. Ráadásul szoptatás alatt segítheti a tejtermelést is, ha ódzkodunk attól, hogy alkoholt fogyasszunk (napi 1-2 dl nem árt a babának), válasszuk az alkoholmentes változatot.

5. Még egy hasznos antioxidáns
A kutatás azt is kimutatta, hogy a komló magas koncentrációja miatt, a barna sörben a xanthohumol nevű antioxidáns is megtalálható. Ez az antioxidáns segít meggátolni a tesztoszteron és az ösztrogén túlzott termelődését, így hormonális problémák esetén ajánlott lehet a fogyasztása. Ez az antioxidáns összességében az immunrendszerre is jó hatással van.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:40, kedd | Bulvár

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.