Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. Augusztus 28. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: Starovic Tibor, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Eljárást indított a szlovák rendőrfőkapitány ellen az ügyészség

Eljárást indított a szlovák rendőrfőkapitány ellen az ügyészség

Büntetőeljárást indított Peter Kovarík szlovák országos rendőrfőkapitány ellen csütörtökön a pozsonyi kerületi ügyészség hatalommal való visszaélés és igazságügyi eljárás akadályozása jogcímén

- számolt be a szlovák média pénteken. Az ügyészség az eljárást egy idén júliusban történt incidensre hivatkozva indította meg. Akkor a rendőrfőkapitány ideiglenesen meghiúsította, hogy a belügyminisztérium belső ellenőrzési hivatala (ÚIS) végrehajtson egy akciót a rendőrség egy speciális egységében, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökségben (NAKA).

Az akció során az ÚIS három olyan úgynevezett "vezeklő tanút" akart őrizetbe venni, akik vallomásai alapján a NAKA több eljárást folytatott és folytat. Az ÚIS akcióját azzal indokolta, hogy szerintük a NAKA rendőrei esetleg befolyásolhatták a vezeklő tanúk vallomásait, ezért akarta inkább az ÚIS végrehajtani az őrizetbevételt. Az országos rendőrfőkapitány viszont az ÚIS akciójának meghiúsítását azzal indokolta, hogy - állítása szerint - az ÚIS nyomozótisztje az akció végrehajtásához nem rendelkezett megfelelő engedéllyel. Az őrizetbevételeket célzó akciót némi késéssel később sikerült végrehajtani, de a három személy közül akkor már csak egyet tudtak őrizetbe venni.

Kovaríkot időközben már ki is hallgatták a vele szemben indított eljárás keretében. Az országos rendőrfőkapitány az MTI-nek is eljutatott állásfoglalásában visszautasította a vele szemben felhozott vádakat, illetve közölte: panasszal élt az eljárás ellen, illetve elfogultságra hivatkozva óvást emelt a pozsonyi kerületi ügyészség valamennyi ügyészével szemben.

Az elmúlt közel egy évben a szlovák rendőrség több kiemelkedő - a sajtó által élénk figyelemmel kísért - korrupciós ügyben is kizárólag "vezeklő tanúk" - vagyis a bűnügyekben személyesen is érintett, ám a tanúskodásért cserébe engedményekre számító - vallomásaira hivatkozva vettek őrizetbe gyanúsítottakat. Ezt a módszert sok kritika érte a bűnüldöző szervek berkeiből is, de főként az ellenzéki pártok részéről, melyek képviselői több eset kapcsán is azt állították, hogy a "vezeklő tanúk" a nyomozás irányítóival egyeztetve célirányosan változtatják vallomásaikat.

Kovarík egy éven belül már a harmadik szlovák rendőrfőkapitány, aki ellen eljárás indul. Az előző két rendőrfőkapitányt, Tibor Gaspart és Milan Lucanskyt tavaly novemberben, illetve decemberben vették vizsgálati fogságba korrupciós vádakkal. Tibor Gaspar azóta is vizsgálati fogságban van, Milan Lucansky decemberben hivatalos közlés szerint közben öngyilkosságot követett el. A Lucansky halálának körülményeinek kivizsgálására indított vizsgálat mindmáig nem zárult le.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.