Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2022. December 05. 10:15, hétfő | Helyi
Forrás: portfolio.hu

Elismeréseket adtak át a X. Agrárszektor Konferencián

Elismeréseket adtak át a X. Agrárszektor Konferencián

A napokban rendezték meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely idén volt a tízedik a 2013 óta tartó, év végi portfoliós agrárkonferenciák sorában.

Az Agrárszektor Konferencia mára a hazai agrárium egyik legnagyobb és legrangosabb szakmai eseményévé vált, ahol a résztvevők száma meghaladja az ezer főt, az előadók száma pedig a százat. Az idei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr konferenciaközpont adott helyet, az eseményen a rangos zsűri Bács-Kiskun megyéből négy agrárszakembert is elismerésben részesített.

Ifj. Dusnoki Csabalett az Év Fiatal Agrárszakembere.A 24 éves agrármérnök a dunapatajiÚj Élet Mezőgazdasági Kft. termelésirányítója. A tavaly mintegy 670 millió forint árbevételt elérő családi vállalkozást az egykori Új Élet Mezőgazdasági Szövetkezet jogutódjaként alapították 2006-ban. A gazdaság 1000 hektáron működik, az integrációval együtt pedig majdnem 1400 hektáron gazdálkodnak. Döntően konvencionális szántóföldi növényeket – őszi búzát és árpát, repcét, kukoricát, napraforgót – termesztenek. Ifj. Dusnoki Csaba fogékony a fenntartható, talajközpontú művelés és a napjainkat egyre inkább jellemző adatalapú gazdálkodás iránt, meghatározó szerepet vállal a precíziós gazdálkodást alkalmazó térségi termelők körében, mindemellett példamutatóan elkötelezett az öntözésfejlesztésben is.Ifj. Dusnoki Csaba előadó volt a Generációváltás fontossága az agrárgazdaságban témakörben megrendezett kerekasztal beszélgetésen.

Az Év Növénytermelőjének járó díjat Rozsi József, a Sükösd térségében működő Agro-Sükösd Kft. ügyvezetője vehette át. A szakember 1984-ben került az akkor még termelőszövetkezetként működő vállalkozáshoz, és a ranglétra minden fokát bejárva - először gyakornokként, később elnökhelyettesként - jutott el mai pozíciójába. Az egymilliárd körüli éves árbevételű Agro-Sükösd Kft. 1200 hektáros területen gazdálkodik és közel 1000 hektár területet is integrál. A cég főbb növényei az őszi búza,az őszi árpa, a kukorica és a napraforgó.

Rozsi József a szántóföldi növénytermlesé gyakorlati megközelítésében és a helyspecifikus termesztéstechnológia elemeinek fejlesztésében is élenjáró termelő.Emellett kimagasló eredményeket ér el az új fajták és termesztéstechnológiák bevezetésében. Családját is sikeresen be tudta vonni a cégbe, gyermekei már ott dolgoznak, így biztosított a generációváltáson alapuló folyamatos működés.

A Jánoshalmán működő Renner Bt., illetve a cég műszaki igazgatója, Renner Tamás kapta az Év Agrárinnovációja díjat. Renner Tamás vezetésével jött létre a Renner-50 univerzális összkerékhajtású erőgép. A fejlesztési és gyártási projekt azzal a céllal indult, hogy - a huszadik században elért magyar mérnöki eredményeket felhasználva - a magyarországi OEM típusú traktorelőállítás újrainduljon. A projekt során olyan együttműködést építettek ki gyakorló mérnökökkel, gyártóüzemekkel és felsőoktatási intézményekkel, amelynek eredményeképpen a magyar kertészetek, állattartó telepek és kommunális üzemek számára elérhető áron és magas minőségi szinten tudnak erőgépeket gyártani. A cég 1991-es alapítása óta meghatározó szereppel bír műszaki gumiáruk, ezen belül prés-vulkanizált gumi-fém termékek gyártásában is.Termékei közül kiemelkedik egy öt típusból álló rezgéscsillapító család, amelyet az ipar különböző területei számára gyártanak.A 4 milliárd forintot meghaladó árbevételű cégnél további célként szerepel a Renner traktor továbbfejlesztése, figyelembe véve a kettős – agrár- és hadiipari –felhasználási elképzeléseket is. Renner Tamás részt vesz a MATE Szent István Biztonságkutató Központ fejlesztési munkáiban, ahol kettős felhasználású termékek, gépek tervezését, fejlesztését segíti a gépészeti munkacsoport vezetőjeként.

A zsűri különdíjátKákonyi Károlyné,a kalocsai székhelyű Agroszolg Kft. ügyvezető igazgatója vette át.Az 1991-ben alapított cég a Bács-Kiskun megyei Újteleken működtet két telephelyet. Az egyikben terménytisztító és raktárak találhatók, a másikban pedig szárítóberendezés, illetve raktárak vannak. A család tulajdonában lévő 500 hektáros területen gazdálkodnak, kukoricát, repcét és napraforgót termelnek, emellett a környező települések őstermelőivel dolgoznak együtt. Integrátorként több mint 100 partnerükkel állnak kapcsolatban,az integrált terület 2500 hektár körüli. A cég import anyag forgalmazásával is foglalkozik, illetve finanszírozási szolgáltatást is nyújt a gazdálkodóknak, akik betakarításkor a terményeket a kft-hez viszik. A cég nettó árbevétele 2021-ben 1,3 milliárd forint volt, az idei várható eredményeket az aszály nagymértékben befolyásolja. Kákonyi Károlyné az előző ciklusban a NAK megyei alelnöke volt, emellett évekig szervezte a Magyarok Kenyere programot. Meglátása szerint sokkal több fiatalra lenne szükség a mezőgazdaságban, mert sok helyen nincs kiszemelt utód, aki átvehetné a gazdaságot, ugyanakkor úgy látja, az utóbbi időben egyre többen kezdenek kacsingatni a mezőgazdaság felé.

(Az összeállítás a portfolio.hu cikke nyomán készült.)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.