Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Február 05. 18:37, szerda | Helyi
Forrás: Félegyházi Hírek

Elindult a Komplex telep-program

Elindult a Komplex telep-program

A szociális, közösségfejlesztési, oktatási, egészségügyi, képzési és foglalkoztatási elemekre épülő programra mintegy 150 millió forintot költ Kiskunfélegyháza városa.

Közel ötszáz fő (3-45 éves) vesz részt abban a fejlesztési programban, mely a társadalmi előítélettel és munkaerő-piaci diszkriminációval küzdő romák és a hátrányos helyzetben lévő nem romák társadalmi befogadását, foglalkoztatását, foglalkoztathatóságát, életvitelét, motivációját és a szolgáltatásokhoz való hozzáférését hivatott elősegíteni. A szociális, közösségfejlesztési, oktatási, egészségügyi, képzési és foglalkoztatási elemekre épülő programra mintegy 150 millió forintot (önerőt nem igénylő pályázati forrást) költ Kiskunfélegyháza városa. A „Komplex telep-program Kiskunfélegyháza város Alpári út 1. – Délibáb utca szegregátumban című pályázat” projektnyitó rendezvényét ma (február 5-én) tartották a volt bankfalui iskola tornatermében.

A program két évig tart, ez idő alatt számtalan rendezvény hivatott elősegíteni a szegregált lakókörnyezetben élő emberek felzárkóztatását. A kompetencia felmérés már megtörtént, melyen 57 fő vett részt, közülük 38 fő képzése még ebben a hónapban elkezdődik. A képzésben résztvevők nem csak bizonyítványt kapnak a tudás megszerzéséről, hanem a képzés ideje alatt megélhetési támogatásban is részesülnek. A gyakorlati tudást – városunkban eddig egyedülálló módon – saját lakókörnyezetük felújítása, rendbetétele során fogják megszerezni. Megújul az Alpári út 1/A, 1/B, 1/C számú épület, valamint 400 köbméter hulladéktól szabadul meg a lakókörnyezet. Ennek köszönhetően mintegy négyszáz négyzetméternyi művelésre alkalmas területhez jutnak a Délibáb utca lakói. A szociális, egészségügyi, képzési területek finom összhangjára épülő program egy élhető jövő alapja lehet – tette hozzá Kapus Krisztián.
Ezért a pályázatért a megye szinte valamennyi városa síkraszállt, végül Kiskunfélegyházára esett a választás. A program keretén belül nagyon fontosnak tartottuk azt, hogy Alpári úti lerobbant épületek megújulnak. Ezek az épületek ugyanis nagyon rossz fényt vetettek ránk, pedig mi nem ezek vagyunk. A képzésben nagyon sok romát be tudunk vonni, és szakmát, megélhetési lehetőséget adunk kezükbe. A program keretében rendőrségi szolgálat is indul. Ki kell ugyanis szorítani a bűnözést és a kábítószert a Bankfaluból. Nem engedhetjük meg, hogy gyermekeinket saját lakókörnyezetünkben mások megmérgezzék – mondta el Ajtai Tibor, a Bács-Kiskun Megyei Roma Önkormányzat elnöke.

Dr. Endre Szabolcs jegyző, szakmai vezető a projekt részleteibe avatta be a hallgatóságot. Elmondta, a szegregált lakókörnyezetben élő emberek segítésére, a kirekesztés, és a szegénység mélyülésének mérséklésére dolgozott ki fejlesztési programot a helyi önkormányzat. A pályázatot 2012 augusztusban nyújtotta be a város, ami sikeresnek bizonyult. A százötven millió forintból megvalósuló komplex telep-program az Alpári út 1/A, 1/B, 1/C számú épületeket és a Délibáb utca szegregátumát érinti. A programban 445 fő (3-45 éves) vesz részt. A Csillagház-Cserhaj szolgáltatóház az Alpári út 1. szám alatt kap helyet. A rendelkezésre álló keretből egészségnapokat, szűrővizsgálatokat, drogprevenciós előadásokat, a családvédelemmel kapcsolatos csoportos beszélgetéseket, közösségi rendezvényeket szerveznek. Jut pénz képzésre, területrendezésre, hat lakás homlokzati nyílászáróinak cseréjére is. A program egyfajta mintaprojekt lesz, ami a romák felzárkóztatását szolgálja.
A program keretében ötven fő számára szervez szakmai képzéseket a Türr István Képző és Kutató Intézet. Az építőipari betanított munkás képzés keretében kerül felújításra a Csillag szolgáltató pont, a parkgondozó képzésben résztvevők pedig a szegregátum területének parkosítását végzik el. A városi stratégiához kapcsolódóan kerti munkás szak is indul. A felzárkóztató képzés keretében az általános iskolai tanulmányok befejezését segítik elő.

Dongó József, a körzet önkormányzati képviselője elmondta, a program legfőbb célja, hogy megmutassuk, együtt építkezve előre lehet haladni. Ennek köszönhetően a jövőben nem kell majd Kiskunfélegyházán egyetlen területet sem szegregátumnak nevezni. A program résztvevői mind a képzésekben, mind a programokban részt fognak vállalni, vagyis maguk építik jövőjüket. Siker esetén lesz lehetőség a folytatásra, újak indítására is. További területeket lehet művelésbe vonni, kiterjeszteni a közmunka programot.

A projektnyitó rendezvényen közreműködött a tiszaalpári Tiszavirág együttes és Szabó Ottó (Rokkó).

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.