Városlista
2020. április 10, péntek - Zsolt

Hírek

2012. Január 14. 07:08, szombat | Belföld
Forrás: Stop.hu/MTI

Elhunyt Bernáth (Bernáthy) Sándor

Elhunyt Bernáth (Bernáthy) Sándor

Elhunyt Bernáth (Bernáthy) Sándor Munkácsy-díjas képzőművész, zenész - erősítette meg egykori művésztársa, Wahorn András a sajtóban megjelent hírt az MTI-nek.

Az autodidakta alkotót, az avantgárd művészet és zene kiemelkedő alakját, a Bizottság zenekar alapító tagját hosszan tartó betegség után 62 éves korában pénteken érte a halál.

"Nagyon szerettem őt, érdekes személyiség volt, izgalmasan gondolkodott. Az ellenkezés volt a lételeme a művészetében, töretlenül, egész élete folyamán és ezt magas szinten művelte" - emlékezett egykori művésztársára Wahorn András.

Mint kifejtette, Bernáth(y) művészetét a kritikai fotórealizmus jellemezte, képeinek politikai és társadalomkritikai tartalma egyaránt volt. Hozzátette: bár a tavalyi műcsarnokbeli Bizottság-kiállításra Bernáth(y) nem ment el, a tárlaton ott volt három képe.

Wahorn András felidézte, hogy 1979-ben együtt alakították a Bizottság-zenekart, amelyben Bernáth(y) gitározott. "Az első időkben sok koncertet ő szervezett nekünk, együtt építettünk különböző felszereléseket is, amiket akkor nem lehetett kapni. Később összevesztünk, elment a zenekarból, de a Bizottság első lemezén, az 1983-ban megjelent Kalandra fel! című anyagon ő is játszott" - mondta Wahorn.

A szintén Munkácsy-díjas avantgárd festőművész, grafikus, zenész, webdizájner kitért arra, hogy Bernáth(y) a magyar tecnno zene egyik elindítója volt. "Nagyon érdekelte a technika és a zenei technológiák, az elsők között foglalkozott midivel" - emelte ki Wahorn András, megjegyezve: Bernáth(y) szerencsésnek mondhatta magát, hiszen keveseknek adatik meg, hogy saját gyermekükkel közös zenekarban dolgozhatnak. A Bernáthy & Son formációval, fiával, Zsigával, még tavaly nyáron is voltak fellépéseik.

Bernáth(y) Sándor 1975-től vett részt aktívan az avantgárd művészeti életben. 1977-től a Leninvárosi Kísérleti Műhely, 1978-tól a Fölöspéldány csoport tagja volt. Könyv- és hanglemezborítókat, utcai plakátokat tervezett. Festményein újságokban megjelent fotókat másolt le felnagyítva, átértelmezve. Első képzőművészeti kiállítása a Fiatal Művészek Klubjában volt 1981-ben.

Szerzőként és előadóként részt vett az avantgárd zenei életben, a Bizottság mellett játszott a Dr. Újhajnal, a Matuska Silver Sound és a Konnektor együttesben is. Az Új Hölgyfutár című művészeti magazin szerkesztője, dizájnere volt.

2011-ben Munkácsy Mihály-díjjal tüntették ki. A 2006-ban meghalt (szintén gitáros) Szulovszky István Joni után ő a második, aki az egykori legendás Bizottság zenekar tagjai közül elhunyt.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Április 10. 08:01, péntek | Belföld

Dömötör: mivel nincs vakcina, csak lassítani lehet a járványt

Mivel nincsen vakcina a koronavírus ellen, ezért a legtöbb, amit tenni lehet, hogy lassítják a terjedését - mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára csütörtökön az M1 csatornán.

2020. Április 10. 07:10, péntek | Belföld

Jelentősek a fagykárok a gyümölcsültetvényekben

Jelentős virág- és rügykárokat okoztak a hazai gyümölcsösökben a március végi és április eleji hideg és az éjszakai fagyok, így idén már a legtöbb gyümölcsfajnál legfeljebb csak közepes lehet a gyümölcstermés

2020. Április 10. 07:06, péntek | Belföld

Már közel 1200-an igazoltan koronavírus-fertőzöttek, meghalt 11 beteg

Több mint 110-en gyógyultan hagyhatták el a kórházat.

2020. Április 10. 06:29, péntek | Belföld

A járvány terjedésével mindenhol megjelentek a csalók

A járvány terjedésével mindenhol megjelentek a koronavírusos csalók, akik elsősorban pénzt, személyes adatokat és internetes jelszavakat akarnak kicsikarni áldozataikból - hangzott el az M1 csatornán.