Városlista
2022. január 22, szombat - Vince

Hírek

2014. Február 28. 08:52, péntek | Helyi
Forrás: Félegyházi Hírek

Elhelyezték a Návay emlékmű alapkövét

Elhelyezték a Návay emlékmű alapkövét

A kommunista diktatúra áldozataira emlékezett február 27-én) a város. Elsőként a vasútállomás falán elhelyezett emléktáblát koszorúzták meg az önkormányzat és a pártok képviselői.

A kommunista diktatúra áldozataira emlékezett február 27-én) a város. Elsőként a vasútállomás falán elhelyezett emléktáblát koszorúzták meg az önkormányzat és a pártok képviselői. Beszédet mondott Kapus Krisztián polgármester. A Návay-emlékmű alapkövét Bozóki István, dr. Tarjányi József és Kapus Krisztián polgármester helyezte el az állomás előtti parkban. Az 1919. április 29-én meggyilkolt országgyűlési képviselőre, a parlament elnökére dr. Tarjányi József emlékezett. Verset mondott Izer Klaudia, a Cosntantinum Intézmény diákja.

Kiskunfélegyháza lakosságának már régi igénye volt, hogy a város újraállítsa Návay Lajos, volt országgyűlési képviselő, a parlament elnöke tiszteletére emelt emlékművet. A köztéri alkotást a Nemzeti Kulturális Alap Vizuális Művészetek Kollégiuma pályázatán elnyert támogatásból és a városi önkormányzat támogatásából, valamint közadakozásból összegyűlt pénzből készítik el és állítják fel a jeles személyiség meggyilkolásának 95 évfordulóján, április 29-én – mondta el beszédében Kapus Krisztián.
Dr. Tarjányi József elsőként dr. Návay Lajos életét és munkásságát, majd a 1919. április 29-ei gyilkosság részleteit ismertette meg a megemlékezés résztvevővel. Elmondta, a földeáki direktórium 1919. április 27-re virradó éjjel hurcoltatta el Návay Lajost, unokatestvérével, Návay Ivánnal együtt. Április 29-én – brutális kegyetlenséggel gyilkolták meg a kiskunfélegyházi pályaudvaron Návay Ivánnal és Szentes városának főjegyzőjével, Kiss Bélával együtt. A Návay-testvérek holttestét 1919. szeptember 19-én helyezték el a földeáki családi sírboltban. Kiskunfélegyházán emlékoszloppal, Makón a Návay Lajos tér elnevezésével emlékeztek meg a mártírokról.
Dr. Tajányi József végezetül köszönetet mondott mindazoknak, aki adományaikkal hozzájárultak az 1945-ben lerombolt emlékmű újraállításhoz. Külön kiemelte Dinnyés Gyulát, a legnagyobb adományozót.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 21. 16:06, péntek | Helyi

Rekordot döntött a kastélyok és várak látogatottsága tavaly Magyarországon

Az eredmény elsősorban annak köszönhető, hogy 5 új létesítményt nyitottak meg és vezettek be a piacra tavaly, miközben minden korábban átadott létesítményük látogatottsága is átlagosan 35 százalékkal nőtt.

2022. Január 21. 13:57, péntek | Helyi

Vince-napi bortúra, vesszőszentelés a hajósi pincefaluban

Helyzetkép a hajósi pincék háza tájáról: milyen a tavalyi évjárat? Hol, mikor lehet vele megismerkedni? Milyen rendezvények várhatóak idén a Pincefaluban? Lesz-e Orbán-nap? Hogyan telelnek a szőlők?

2022. Január 21. 13:54, péntek | Helyi

Hideg és havas lesz a hétvége

A hétvégén (is) hideg időre számíthatunk, emellett több helyen várható havazás. A következő hét szintén hasonlóan indul majd. Mutatjuk a részleteket!

2022. Január 21. 09:00, péntek | Helyi

Kiderült, nem jól veszünk levegőt

Kevés dolog annyira magától értetődő az emberek számára, mint a légzés.