Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2020. Február 06. 12:20, csütörtök | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Elharapódzhat az illegális hulladékégetés

Elharapódzhat az illegális hulladékégetés

Kihez forduljunk, ha műanyaggal gyújt be a szomszéd?

Egy kormányrendelet következtében márciustól lazulhat az illegális háztartásihulladék-égetésekkel szembeni hatósági fellépés - figyelmeztet a Levegő Munkacsoport.

"Az olajos rongyok, bútorlapok, műanyagok és egyéb hulladékok - illegális és leginkább az emberi felelőtlenségre visszavezethető - égetése meglehetősen elterjedt a magyar háztartásokban. Ez a tevékenység az emberi egészségre különösen veszélyes, köztük rákkeltő anyagokat juttat a levegőbe, évente több százezer különféle megbetegedést, több ezer idő előtti halálesetet, egyúttal óriási gazdasági kárt okozva" - olvasható a környezetvédő egyesület közleményében.

A cikk szerint az illegális égetések elleni hatósági fellépés hatékonysága jelentősen csökkent az elmúlt évek során, ez a tendenciát pedig alighanem egy közeljövőbeli változás is csak erősíteni fogja.

Idén március 1-jétől ugyanis a kis tüzelőberendezésekkel kapcsolatos ügyek intézése a járási hatóságoktól a megyei környezetvédelmi hatósághoz kerül.

"Utóbbiak azonban nem rendelkeznek kellő helyismerettel, és az sem életszerű, hogy a megyeszékhelyről időben el tudnának jutni a megye különböző településein előforduló illegális égetések ellenőrzésére" - fogalmaz a közlemény.

A Levegő Munkacsoport rámutatott, jelenleg is súlyos kapacitáshiánnyal küzdenek a megyei hatóságok. Meglévő feladatai ellátására is alig jut idő, az új hatáskörök miatt pedig még ezeken felül kellene több százezer háztartási és kisüzemi tüzelőberendezés felügyeletét is ellátniuk. "A hatáskörök átalakítása miatt ráadásul a járási hivatalok eddig felhalmozott tapasztalata és a helyi rendőri szervekkel, katasztrófavédelemmel, önkormányzatokkal, polgárőrséggel, civil szervezetekkel kialakított együttműködési gyakorlata is kárba vész" - hangsúlyozta a szervezet.

A környezetvédők az ügy kapcsán nyílt levélben fordultak Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterhez.

Címkék: hulladékégetés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)

2024. Május 17. 09:46, péntek | Helyi

A MÁV kérése - Ha pünkösdkör utazik, váltsa meg már most vonatjegyét!

Május 19-én, vasárnap az ünnepnapi, 20-án a vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok, 21-én pedig már a megszokott munkanapi menetrend érvényes.

2024. Május 16. 16:08, csütörtök | Helyi

Figyelem!!! Több helyen útlezárás várható!

A Jogging Plus Sportegyesület és Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata futóversenyt rendez 2023. május 27-én délelőtt a tavalyi évhez hasonlóan.