Városlista
2022. július 4, hétfő - Ulrik

Hírek

2016. Június 26. 13:00, vasárnap | Helyi
Forrás: hirado.hu

Elfelejtett főzni a fiatal generáció?

Elfelejtett főzni a fiatal generáció?

A munkahelyükön ebédelnek, este is csak valami gyorsan elkészíthető, mirelit ételt esznek: a legtöbb városi fiatal hűtője üres.

Úgy tűnik, a fiatal generáció elfelejtett főzni. Pedig a nagy családi ebédek, a nagyi főztje örök emlék sokunk számára. Miközben a csúcsgasztronómiai műsorok, szakácskönyvek egyre népszerűbbek, hagyományos értelemben véve mégsem főzünk.

Ha valaki elmegy egy étterembe, ahol különleges, finom ételt ehet, vajon kap-e elég motivációt ahhoz is, hogy otthon kipróbálja azt?

Egy zalai étterem nem titkolt szándéka, hogy újra felkeltse a fiatalok figyelmét az otthoni főzés iránt. Éppen ezzel a céllal alapították az ország talán legnagyobb konyhai fűszerkertjét: a helyszín Bázakerettye.

A Bona Chance Étterem tulajdonosa, Csatlós Csilla a Kossuth Rádió Közelről című műsorában elmondta: úgy látja, felnőtt egy nemzedék, amely már nem főz, mirelit ételt vesznek, vagy az iskolai menzát viszik haza, ám a főzés élmény, amely összekovácsolja a családot.

Levendula, zsálya, oregánó és ananász zsálya, stevia, kakukkfű – csak néhány fűszernövény, amely megtalálható a bázakerettyei fűszerkertben, de epres és banános menta is akad. A tulajdonosok célja az, hogy a vendégeket megtanítsák ezeket használni is.

Csizmadia András, a Budapesti Gazdasági Egyetem tanára, gasztrofilozófus szerint ma már mindent meg tudunk vásárolni szárítva is, ám ő úgy gondolja, nincs csodásabb dolog a fűszernövénynél.

„Évszázadokon keresztül, míg klasszikus női szerepet játszott a nő, háziasszony volt, értett hozzá, tanulta édesanyjától, vagyis a generációk átadták a stafétát. A háború után azonban kitalálták a dolgozó nőt, és bekényszerítették a munkavállalói körbe, ekkor pedig megszakadt ez a folyamat. Nincs idő saját kenyeret csinálni, mindent az ipar állít elő és az élelmiszerválasztékban is elszegényedés tapasztalható, megjelent a közétkeztetés, eltűntek nemes nyersanyagok. Látható, hogy az alapanyagok sokszínűek voltak, most azonban vagy panírozunk, vagy pörkölünk…” – fogalmazott a gasztrofilozófus.

Habár a technika a háziasszonyokat segíti, ám ma már nem ismerik az alapokat Csizmadia András szerint, aki úgy véli, a főzéshez nem elég, ha valaki ismeri a recepteket.

És hogy mennyire lehet formálni az emberek ízlését a főzéssel kapcsolatban?

Íme egy példa: a szomszédos Szlovéniában évekkel ezelőtt indult el egy rádióműsor a Muravidéki Magyar Rádióban.

A műsor célja, hogy a hagyományosan a falusi ételekhez szokott közönség gasztronómiai kultúráját bővítse és átformálja.

A cél gyorsan valóra vált: a műsorban megjelenő receptek könyvben is megjelentek, és sok családnál a vasárnapi ebéd pörkölt helyett brokkolis csirkemell lett.

Címkék: főzés, fiatalság

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 03. 18:13, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

Évközi 13. vasárnap – 2022. július 3.

2022. Július 03. 10:15, vasárnap | Helyi

Extrém hőség és bokáig érő homok

A IUSTITIA Sport és Kulturális Egyesület a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságával közösen szervezte meg az idei Futó-homok Félmaratont július 2-án a bugaci homoktengerben.

2022. Július 03. 07:54, vasárnap | Helyi

Életet mentettek a bajai rendőrök

Felakasztotta magát, de a járőrök időben érkezve megmentették az eszméletlen férfi életét.

2022. Július 03. 07:45, vasárnap | Helyi

Traktorátadás a kunszállási aratóünnepen

Július 2-án, szombaton rendezték meg Kunszálláson az aratóünnepet.