Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2019. Június 22. 09:53, szombat | Helyi
Forrás: hirado.hu

Életünk mely területén élvezhetjük majd az 5G-s hálózatot?

Életünk mely területén élvezhetjük majd az 5G-s hálózatot?

Kitárul a kapu az 5G-s frekvenciák előtt.

A bevezetését támogató és további vezeték nélküli széles sávú szolgáltatásokhoz kapcsolódó frekvenciahasználati jogosultságok tárgyában kiírt árverési eljárását a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) tette közzé a napokban. Az 5G-s frekvenciák aukciója mintegy hetvenmilliárd forintos állami bevételt is jelenthet. A magyar kormány támogatásokkal ösztönzi az 5G-hálózatok kiépítését.

Az államnak szerepet kell vállalnia az 5G-hálózatok infrastruktúrájának kiépítésében – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Az 5G-s a mobilhálózatok legújabb generációja jelentőségében messze túlmutat a távközlésen, a technológia katalizátora számos innovatív területnek. Ide tartoznak az IoT-alkalmazások vagy az autonóm járművek, de számos más, még nem ismert lehetőséget is biztosít.

A kormány 2017-ben, a digitális jólétprogramról szóló második kormányhatározatban azt a célt tűzte ki, hogy Magyarország az 5G-s fejlesztések egyik európai központjává váljon, illetve, hogy elsők között vezesse be az 5G-s technológiát – jelentette ki Mácz Ákos, az 5G-koalíció szakmai vezetője a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában.

Mint mondta, a határozat egy olyan együttműködési platform létrejöttét is indítványozta, amelyben a piaci és állami szereplők, valamint a tudományos élet képviselői együtt tudnak működni a célok elérése érdekében. Ennek nyomán jött létre két évvel ezelőtt az 5G-koalíció akkor még 46 alapító taggal, mára azonban 73-ra nőtt a tagszervezetek száma – közölte.

Hogyan lehet sikeres a technológia?

Az 5G-s technológia bevezetése akkor lehet sikeres, ha a frekvenciák megfelelően rendelkezésre állnak – mondta Vári Péter, az NMHH főigazgató-helyettese. Önmagában azonban ez nem elégséges, hiszen egy biztos igényoldalnak is rendelkezésre kell állnia, hogy a szolgáltatásokat használni lehessen. Hozzátette, ezenkívül eszközöket is biztosítani kell, amelyeken ezek a szolgáltatások elérhetőkké válnak.

Arról is beszélt, hogy az elmúlt két évben nagyon sokat fejlődött a technológia, és nemcsak a frekvenciák, de a készülékek is fejlesztéseken mentek keresztül. Több cég kért már frekvenciákat kísérleti jelleggel, és különböző teszteket hajtottak végre az elmúlt időszakban. Az egyik legeredményesebb ilyen kísérlet az önvezető járművek kapcsán valósult meg Zalaegerszegen – hangsúlyozta Vári Péter.

Több országban is elkezdődött az 5G bevezetése

Mácz Ákos elmondta, 2019 tavaszától jelentik be folyamatosan az országok, hogy elindult az 5G-s hálózatok kereskedelmi bevezetése, Dél-Korea volt az első, amelyet az Amerikai Egyesült Államok követett, harmadikként pedig Svájc. Hangsúlyozta, azzal, hogy Magyarország is bejelentette az 5G-re alkalmas frekvenciákat, és ezeket használatba adja, akár már 2019 decemberében, de

2020 januárjában már biztosan elindul a szolgáltatás.

Arra a kérdésre, hogy milyen szegmensekben hoz majd legtöbb hasznot az 5G alkalmazása, Vári Péter azt felelte, ezt egyelőre még nehéz megjósolni, de talán az olyan területek lehetnek a legmeghatározóbbak, ahol a sebesség fontos tényező a különböző szolgáltatások tekintetében. Másik fontos tényezőként az adatátvitelt emelte ki, az 5G ugyanis szinte azonnali adatátvitelt biztosít a készülékek között. Példának említette, hogy az alkalmazással egy autó sokkal könnyebben és gyorsabban tud majd információt küldeni egy másiknak.

Teljesen új számítási eszközök is megjelenhetnek

A virtuális valóság vezeték nélkül is elérhető lesz, lehetőségünkben áll majd távirányítással használni. Mesterséges intelligencia rendszerek úgy futhatnak vezeték nélküli protokollok felett, hogy nem lesz szükség központi számítógépre. Az 5G-s technológiával napjainkban még elképzelhetetlen, teljesen új számítási eszközök is megjelenhetnek. Leginkább a fogyasztóknak, iparágaknak, vállalatoknak és a kormányoknak jelent számos új lehetőséget.

Címkék: 5g

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.

2024. Április 27. 08:20, szombat | Helyi

Természetismereti versenyen jeleskedtek a platánosok

Kistérségi Természetismereti Versenyt szervezett a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Fenntarthatósági témahét a Batthyányban

A fenntarthatósági témahét keretein belül az alsó tagozat színes programokon vett részt iskolai kereteken belül.

2024. Április 26. 20:25, péntek | Helyi

Tavaszi virágünnep Kiskunfélegyházán

Ne feledje! Holnap (április 27-én) dísznövény- és kézműves vásárral, valamint kulturális programokkal egybekötött tavaszi virágünnepre várják az Érdeklődőket Hattyúház előtti sétánytól egészen a Béke-térig.