Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2023. Február 20. 07:56, hétfő | Helyi
Forrás: F. Adrienn

Elégették a télboszorkát Kiskunfélegyházán

Elégették a télboszorkát Kiskunfélegyházán

Maskarás felvonulással, a télboszorka elégetésével és tavaszköszöntő tánccal űzték el a telet Kiskunfélegyházán.

A jelmezbe öltözött tarka forgatag a Kossuth ABC-től hömpölygött végig a főutcán a Langaléta Garabonciások és a csikósok vezetésével, zeneszóval, ostorpattogtatással, kereplővel messze űzve a telet. Első megállójuk a Szent István templom előtt volt, ahol körtánccal csalogatták a tavaszt és a jó időt. Közben a rút télbanya tarisznyájába egyre több bánatcédula került, hogy aztán majd máglyára vetve eltávozzon minden bú és baj.

A télűző mulatság a Petőfi-téren hágott tetőfokára, ahol a legkisebbek Konc király és Cibere vajda seregéhez csatlakozva kötélhúzó versenyen döntötték el, hogy a böjt, avagy a farsang fog győzni. Mint minden évben, idén is a Cibere vajda csapata győzött, így a böjt vette át a hatalmat a farsangtól.

Ezután következett a rendezvény fénypontja, amikor is a rút télboszorka eljárta utolsó táncát, majd a máglyára vetve a lángok martaléka lett a bánatcédulákkal megrakott tarisznyájával együtt. Ezzel nemcsak a telet temették el a városlakók, hanem minden bújukat-bajukat is. Az eseményt tavaszköszöntő, télbúcsúztató, vidám körtánc zárta a Padkaporos Táncegyüttes vezetésével.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 10:58, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának főünnepe – 2024. május 19.

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)