Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2021. Június 13. 10:00, vasárnap | Helyi
Forrás: F. Adrienn

Elámultak a vizsgabiztosok a Mezgében

Elámultak a vizsgabiztosok a Mezgében

Mind az öt diáklány jelesre vizsgázott, akik a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskolában szerezték meg húsipari technikus szakmájukat.

A diáklányok korábban már megszerezték élelmiszeripari technikus végzettségüket, azonban a húsüzemben töltött gyakorlat hatására annyira megszerették a szakmát, hogy jelentkeztek a húsipari szaktechnikus képzésre is.

Az országban először szervezett a félegyházi iskola olyan három éves húsipari technikus képzést, ami megfelel az új szakmajegyzék előírásainak – tudtuk meg Rózsa Páltól, az iskola igazgatójától, aki azt is elárulta, hogy a mostani vizsga teljesen eltért a korábbi Országos Képzési Jegyzék szerint meghatározottaktól.

- A feladatok hasonlóak, de egy kicsit összetettebbek voltak. A lányoknak úgynevezett projektfeladatot kellett elvégezniük. Egyrészt a gyakorlatban kellett bebizonyítaniuk hozzáértésüket, ahol a sertésvágás és feldolgozás minden fázisát be kellett mutatniuk (pörzsölés, hasítás, zsigerelés, belsőzés, csontozás, komplett feldolgozás), másrészt pedig portfóliót kellett készíteniük, melyben fotókkal illusztrálva mutatták be, hogy a gyakorlati képzés során mit tanultak, miért ezt az iskolát, ezt a szakirányt választották – részletezte az igazgató.

Utóbbinak a későbbiek folyamán nagy hasznát fogják venni, hiszen a kommunikációjuk és az előadásmódjuk ilyen módú fejlesztésével könnyebben fogják bemutatni például egy állásinterjún, hogy mihez is értenek.
Mivel a húsipari technikus szakma jelenleg hiányszakmának minősül, így a lányok – akik már több ajánlatot kaptak innen Félegyházáról is - válogathatnak a jövőben az állások közül.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.