Városlista
2022. január 17, hétfő - Antal

Hírek

2014. Március 29. 17:30, szombat | Helyi
Forrás: - szerk. -

Eladtam a neten, adózzak vagy ne?

Eladtam a neten, adózzak vagy ne?

A legfontosabb azt tisztázni az üggyel kapcsolatban, hogy az eladás rendszeresen történik, avagy csak egyszer-egyszer.

Ha rendszeresen gyártja a csipketerítőket és adja el, akkor IGEN. A legfontosabb azt tisztázni az üggyel kapcsolatban, hogy az eladás rendszeresen történik, avagy csak egyszer-egyszer. Vagyis, már meglévő saját holmiját adja el valaki, vagy kifejezetten nyereséget, hasznot szeretne elérni akár olcsón felvásárolt termékek továbbértékesítésével.
Május 1-jéig önellenőrzéssel javíthatnak azok, akik szabálytalanul adtak el termékeket a virtuális piactéren. A visszamenőleg, de önként bevallott és befizetett adó még az illetékekkel együtt is töredéke annak, amit egy utólagos ellenőrzéskor feltárt adóhiány után kellene fizetni. Ráadásul az internetes értékesítéseket évekre visszamenőleg is ellenőrizheti a hivatal.
A Kúria jogegységi döntése: „Ha az ingóságok gazdasági tevékenységként folytatott értékesítése üzletszerűnek minősül, ennek adó-, áfa- és járulékfizetési vonzata lehet.”
Az on-line piacokon értékesítők között érthetően nagy lett a bizonytalanság.

NEM ADÓKÖTELES az, mikor valaki például a gyermekei kinőtt ruháit bocsátja áruba a neten, csak arra kell figyelnie, hogy éves összbevétele ne érje el a 600 ezer forintot, vagy a költségek levonásával számított jövedelme a 200 ezret. Akkor sem kell adót fizetnie, ha mondjuk régi tévéjét adja el, feltéve, hogy drágábban vette, mint amennyiért eladta. Ebben az esetben magától értetődik, hogy nem keletkezett jövedelme az eladónak.

ADÓKÖTELES, ha rendszeresen és üzletszerűen értékesít termékeket a neten. Például ha kézműves termékeket (díszeket, kötött-horgolt ruhadarabokat) árulnak rendszeresen a világhálón. Ez üzletszerű gazdasági tevékenységnek minősül, ebből kifolyólag az áfatörvény hatálya alá esik. Ebben az esetben be kell jelentkezni az adóhatóságnál és adószámot kell igényelni. Választható az áfamentesség, ha az éves bevétel nem éri el az évi 6 millió forintot.

Hogyan számoljuk ki, hogy mennyi a jövedelem?
A bevételből le kell vonni a vásárlás eredeti költségét (ajánlott tehát eltenni a számlákat). Ha az eladáskor már nincs meg az eredeti számla, a bevétel 25 százaléka tekinthető jövedelemnek.

Címkék: adás-vétel, adó, internet, NAV

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 17. 16:00, hétfő | Helyi

Kossuthos siker a WorldSkill’s szakmai verseny Budapesti döntőjében

2022. január 14-15-én, került megrendezésre Budapesten a Worldskills 2022, Festő Díszítőfestő szakmai verseny hazai döntője. Amelyen eldőlt ki képviselheti, hazáját és szakmáját a soron következő világversenyen.

2022. Január 17. 14:48, hétfő | Helyi

Pál Feri atya Kiskunfélegyházán

A Móra Ferenc Művelődési Központ Házasság hete programsorozat egyik állomásaként 2022. február 14-én, hétfőn 18 órakor Pál Feri atya tart előadást a "Az egyensúlyvesztéstől az új egyensúlyig" címmel.

2022. Január 16. 17:57, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

Évközi 2. vasárnap – 2022. január 16.

2022. Január 16. 11:30, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Évközi 2. vasárnap – 2022. január 16.