Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2017. Szeptember 02. 11:15, szombat | Életmód
Forrás: mti

El lehetne téríteni egy Föld felé tartó kisbolygót

El lehetne téríteni egy Föld felé tartó kisbolygót

El lehetne téríteni egy Föld felé tartó kisbolygót, bár jelenleg nincs ilyen - közölte Sárneczky Krisztián csillagász az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

Azt mondta, hogy az idő fontos szempont: évtizedekkel a várható becsapódás előtt el kellene kezdeni letolni a pályájáról az égitestet, ugyanis nehéz lenne elmozdítani.

Sárneczky Krisztiánt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy hétmillió kilométeres "biztonságos távolságban" haladt el a Föld mellett pénteken a Florence nevű aszteroida, amelynek 4,35 kilométeres átlagos átmérője nagynak számít.

A csillagász hangsúlyozta, hogy az 1981 óta ismert égitest ilyen közel még soha nem járt a Földhöz. Ennek köszönhetően, az eddigiekkel ellentétben most nemcsak fotókat lehet készíteni a Florence-ről, hanem radarméréseknek is alávethető az aszteroida, így láthatóvá válik a felszíne.

Bár a Florence sebessége kissé nagyobb, mint a Földé, mivel körülbelül ugyanabban az irányban halad, akár egy hét múlva is viszonylag könnyen meg lehet majd figyelni. Ehhez érdemes felkeresni egy csillagvizsgálót - jegyezte meg Sárneczky Krisztián.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Életmód

MÁV: idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Életmód

Ferencz Orsolya: az űrtechnológia fontos sarokköve a világgazdaságnak

Az űrtechnológia fontos sarokköve annak, hogy a világgazdaság üzemelni és fejlődni tudjon - mondta Ferencz Orsolya az eddigi legnagyobb magyar repülő űreszköz, a Thermal Guard Assembly (TGA) pénteki bemutatóján Miskolcon.