Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Március 29. 15:00, vasárnap | Életmód
Forrás: fajdalomportal.hu

Éjszakai hátfájás

Éjszakai hátfájás

Az éjszakai hátfájás az alsó háttáji, vagyis a derékfájdalom egyik speciális típusa, ami akár komoly hátgerinc problémára is utalhat.

Az éjszakai hátfájás az alsó háttáji, vagyis a derékfájdalom egyik speciális típusa, ami akár komoly hátgerinc problémára is utalhat.

A népesség 60-80%-a tapasztal valamilyen típusú derékfájdalmat, így ez a második leggyakoribb probléma, ami miatt az emberek felkeresik az orvosukat. Szerencsére a legtöbb esetben kezelhető állapotról van szó, így azok körében, akik sokat pihennek, valamint a megfelelő testedzést végzik, gyakran néhány hét alatt jelentős javulás tapasztalható.

Ezzel szemben az éjszakai hátfájás könnyen kimerültséghez, ezáltal akár a fájdalom fokozódásához vezethat, mert éppen a pihenőidő alatt jelentkeznek a fájdalmas tünetek.

MI AZ ÉJSZAKAI HÁTFÁJDALOM?
A hátfájással küzdő emberek többsége a napközben tapasztalt fájdalomtól legalább az alvás idejére megszabadulhat, ha a megfelelő pozícióban fekszik, ezzel szemben az éjszakai fájdalom nem szűnik meg miután a beteg nyugovóra tér, nem számít, hogy milyen pozícióra vált. Néhányuknál a fájdalom épp ekkor fokozódik, míg másoknál, csak azután kezdődnek a tünetek, hogy lefeküdtek.
Egyes esetekben előfordulhat, hogy a beteg az egész napot fájdalommentesen vészeli át, de éjszaka szinte lehetetlenné válik a pihenés. Egy klinikai kezelés alatt álló betegeken végzett vizsgálat során megfigyelték, hogy a betegek 44%-ánál jelentkezett éjszakai hátfájás, ezen belül is 42%-uknál minden éjjel tapasztalható volt a fájdalom. A tanulmány résztvevői éjszakánként körülbelül hat alkalommal ébredtek fel emiatt, s az alvás átlagos hossza körükben kevesebb, mint öt óra volt.

MI OKOZZA AZ ÉJSZAKAI FÁJDALMAT?
Csakúgy, mint az általános hátfájdalomnál, az éjszakai hátfájás esetén sem mindig világos a kiváltó ok. Az alábbi tényezők azonban szerepet játszhatnak a kínzó tünetek megjelenésében:

  • A porckorongok elváltozása: ez a leggyakrabban előforduló kiváltó ok. A porckorongok olyan szövetek, amelyek a gerinccsigolyák között helyezkednek el, s egyfajta lengéscsillapítóként működnek, tehát a mozgásunkból, testtartásunkból eredő terhelést szabályozzák a gerincünkben.
  • Sérülések: például ficamok, törések, vagy súlyosabb sérülések, pl. esés, vagy autóbaleset következménye is lehet.
  • Betegségek: például gerincferdülés, gerinccsatorna szűkület, vesekő, terhesség, endometriózis, egyes daganatos betegségek, valamint számos ízületi gyulladás is vezethet hátfájdalomhoz.
  • Ám az esetek egy részében az is előfordulhat, hogy nem lehet meghatározni, mi váltja ki a fájdalmakat.

LEHET AZ ÉJSZAKAI HÁTFÁJÁS KOMOLY BETEGSÉG JELE IS?
Az éjszakai hátfájás utalhat súlyos gerinc problémára, csontvelőgyulladásra, valamint Bechterew-kórra, amely esetben a gerinccsigolyák közötti ízületek és szalagok fokozatos elmeszesedése miatt a gerinc egy idő után teljesen elmerevedik. Ám előfordulhat, hogy egy daganatos megbetegedés első jelével állunk szemben, hiszen például a gerincvelő tumor egyik tünete is lehet. De nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni, inkább keressük fel egy szakembert, aki kivizsgálás után biztos diagnózist tud felállítani.

Az alábbi figyelmeztető jelek esetén mindenképp javallott orvoshoz fordulni:

  • A hátfájás kiterjed egyik, vagy mindkét lábra
  • Gyengeség, zsibbadás, vagy bizsergés jelentkezik a lábakban
  • Székelési vagy vizelettartási gondok adódnak
  • Fájdalom vagy lüktetés a hasban
  • Láz
  • Foltokban meleg tapintású bőrfelületek
  • Ok nélküli fogyás

Akkor is fontos elmenni az orvoshoz, ha a hátfájás egy korábbi sérülés eredménye.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.