Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Május 24. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Együttműködésben az oktatás és a kultúra

Együttműködésben az oktatás és a kultúra

„Társadalmi céljaink középpontjában a közösség, a társadalmi szerepvállalás áll” – emelte ki Hammerstein Judit. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára és Kaposi József, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatója az Iskolai Közösségi Szolgálat elterjesztése a kulturális intézményekben címmel tartott sajtótájékoztatót.

Hammerstein Judit az Iskolai közösségi szolgálatot (IKSZ) mutatta be, ami hét területen is végezhető, ezek közül a kulturális és a közösségi ágazat a népszerű. „A középiskolás diákoknak 50 óra közösségi szolgálatot kell teljesíteniük az érettségi bizonyítvány kiadása előtt” – mondta a helyettes államtitkár, aki hozzátette, hogy a kulturális intézmények hamar felismerték az iskolai közösségi szolgálatban rejlő lehetőségeket és felelősséget. Számos múzeum, könyvtár, levéltár, színház és közművelődési intézmény nyitotta meg kapuit a közösségi szolgálatot teljesítő diákok előtt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága és az Oktatáskutató és fejlesztő Intézet (OFI) a kulturális területen végzett iskolai közösségi szolgálat eredményessége és a közösségi szolgálathoz kapcsolódó pedagógiai célok érvényesülése érdekében munkacsoportot is létrehozott. A két szakterületen felhalmozódott tudás hívta életre Az Iskolai Közösségi Szolgálat elterjesztése a kulturális intézményekben című ajánlást, amely a kulturális és művelődési területen dolgozó munkatársakat segíti az iskolai közösségi szolgálathoz kapcsolódó szervezési és működtetési feladatok ellátásában.

A dokumentum jogszabályokat, módszertani ajánlásokat, praktikus forgatókönyveket és gyakorlati tanácsokat tartalmaz a kulturális területen megvalósuló tevékenységek keretrendszerének a kidolgozására, mely révén az iskolai közösségi szolgálat szerves módon épülhet be az érintett intézmények, szervezetek mindennapi gyakorlatába. „A fő cél az, hogy minden intézmény a helyi adottságokhoz és a saját elképzeléseihez, felkészültségéhez igazodó tevékenységeket szerezzen a közösségi szolgálat programjában. Az ajánlás részletes bemutatására a Magyar Nemzeti Múzeumban kerül sor a témában rendezett műhelykonferencián, május 26-án” – mondta el Hammerstein Judit.

Kaposi József, Hammerstein Judit tájékoztatójának kiegészítéseként kiemelte, fontos, hogy a 21.század kihívásaira felkészült hallgatók kerüljenek ki az iskolákból és ebben fontos szerepe lesz az Iskolai közösségi szolgálat projektnek. Úgy gondolja, hogy az iskola és a kulturális szféra együttműködése folyamatos, nem pedig egy egyszeri.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;