Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2015. Február 28. 17:00, szombat | Életmód
Forrás: Hír24

Együttélés vagy házasság?

Együttélés vagy házasság?

A házasság egészségre gyakorolt pozitív hatásairól számos tanulmány született már, azonban egy most megjelent kutatás eredményei szerint az is elég, ha a pár együtt él.

A házasság egészségre gyakorolt pozitív hatásairól számos tanulmány született már, azonban egy most megjelent kutatás eredményei szerint az is elég, ha a pár együtt él.

A házasság nemcsak évtizedekig tartó szeretetet, megértést, közös célokat ígér, de a szív- és érrendszeri betegségek alacsonyabb rizikóját, az elégedettség növekedését és hosszabb életet is. Jennifer Kohn a Drew Universityről és Susan Averett, a Lafayatte University kutatója, arra voltak kíváncsiak, hogy valóban szükséges-e a házassági ceremónia ahhoz, hogy a kedvező hatásokat élvezhessük.

A két amerikai közgazdász egy nagyszabású, 8000 férfi és 10.000 nő bevonásával készült brit felmérés adatait elemezte. Azért részesítették előnyben a brit eredményeket az amerikaiakkal szemben, mert Nagy-Britanniában mindenki számára elérhető, általános egészségügyi ellátás van, így kiküszöbölhetővé váltak az USA egészségügyi rendszerének kiegyensúlyozatlanságából származó különbözőségek.

Úgy találták, hogy bármilyen életkorú egyénekről legyen is szó, az együttélésnek legalább annyi előnye van, mint a házasságnak, a 45 éven felüliek esetében pedig az együtt élőknél még több kedvező hatást is tapasztalhatunk, mint azoknál, akik házasságban élnek. Ezek az eredmények kifejezetten biztatóak, figyelembe véve, hogy egyre kevesebb a házasságkötés, és egyre több a házasságon kívüli kapcsolatban születő gyermek.

Ha tehát az egészségünkről van szó, nem az számít, hogy van-e egy papír a kezünkben, hanem az, hogy van-e valaki, akire az élet minden területén számíthatunk, aki megértő és támogató. "Tulajdonképpen az a lényeg, hogy egy szerető, gondoskodó háztartásban éljünk valakivel, nem pedig az, hogy volt-e egy nagy esküvőnk" - mondta a kutatással kapcsolatban Kohn a Wall Street Journalnak.

Úgy találták, hogy bármilyen életkorú egyénekről legyen is szó, az együttélésnek legalább annyi előnye van, mint a házasságnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 06:41, péntek | Életmód

Nemzetközi elismerést kapott a szentendrei Skanzen

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a szentendrei Skanzen Demencia Programja - tájékoztatta a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az MTI-t csütörtökön.

2024. Május 03. 06:39, péntek | Életmód

Ma kezdődik a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival ma kezdődik a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka.