Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2016. Július 31. 18:00, vasárnap | Helyi
Forrás: faktor.hu

Egyre több gyerek lesz internetfüggő - ezekkel segíthetnek a szülők

Egyre több gyerek lesz internetfüggő - ezekkel segíthetnek a szülők

A gyerekek és szüleik között gyakran az internet használata miatt alakulnak ki viták.

Ugyanakkor erősíti a gyerek-szülő kapcsolatot, ha a szülő is ért a technikai dolgokhoz, és tud tanácsot adni.

A Kaspersky Lab és az iconKids & Youth piackutató 3700 családot kérdezett meg. Majdnem minden negyedik szülő azt mondta, a gyerekek elsősorban nem tőlük, hanem az internetről szerzik az információkat. A szülők egyharmada szerint pedig az internet elszigeteli a család tagjait egymástól.

Milyen hatással van a sok internetezés a gyerekre?
Deliága Éva gyermekpszichológus a Faktornak azt mondta: az egyik legkárosabb hatása a sok internetezésnek az, hogy a gyerekek nem találkoznak a barátaikkal, nem mozognak, nem sportolnak. Emellett veszélyes lehet az is, amit találnak a weben, ha az internetforgalom nincs megfelelően szűrve. A szülő sem tudja követni, milyen oldalakat néz a gyerek, milyen emberekkel ismerkedik. Érheti olyan élmény, amit nehezen tud feldolgozni, és amiről nehezen beszél.

A szülők legtöbbször későn lépnek közbe
A gyermekpszichológus szerint a szülők általában későn reagálnak. A gyerek ért a számítógéphez, mindenhez van hozzáférése, olyan programokat használ, amikről a szülő még nem is hallott. Mint fogalmazott: "a szülőnek a netezéssel töltött időtartam szokott feltűnni, azt nemigen tudja, mit is néz a gyerek".

Amikor hívja a gyereket vacsorázni és nem jön, amikor kiderül, hogy nem tanul rendesen, nem sportol, nem jár el a barátaival, vagy késő estig a szobájában számítógépezik – azt veszik észre a szülők. Arra sokszor nem is gondolnak, miket olvashat a gyerek.

Az internetezés gyakran vita forrása is. Gyakran vita forrása a közösen használt eszköz. Például, ha csak egy számítógép van a családban, nehéz megegyezni, hogy ki és mikor használja. A gyermekpszichológus szerint szigorúan le kell fektetni a szabályokat, különben nagyon sok konfliktus lehet belőle.

Erősebb a kapcsolat, ha a szülő is ért hozzá
Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának friss tanulmánya szerint komolyabb kapcsolat alakulhat ki a gyerekek és a szülök között, ha a gyerekek úgy érzik: tanácsot tudnak kérni szüleiktől technikai kérdésekben. Emiatt fontossá vált, hogy a szülők is fejlesszék technikai tudásukat.

A gyerekpszichológus szerint a szülőnek partnerként kell kezelnie a gyereket. Egy 5 évesnek még meg lehet mondani, hogy ”majd ebéd után ehetsz nyalókát”, de a 12 évessel vagy idősebbel azonban már másképp kell beszélni.

Partneri kapcsolatot feltételezve a szabályrendszer kidolgozásába a gyereket is be kell vonni.
A szülőknek el kell magyarázniuk: miért nem tartják jónak, ha ennyi meg annyi időt ilyen meg olyan internetes tartalmak böngészésével tölt. Ki kell alakítani egy olyan sorrendet, amibe belefér a számítógépezés is, de jut idő másra is – mondja Deliága Éva.

Érdemes megkülönböztetni a hétköznapokat és a hétvégét. Meg kell beszélni, hogy amikor iskola van, edzésre kell menni, leckét kell írni. Világossá kell tenni, hogy ilyenkor hol a helye a számítógépnek és mennyi időt lehet rászánni. Hétvégén más lehet a szabály. Abban az esetben, ha a gyereket bevonják ezekbe a döntésekbe, akkor könnyebben el is fogadja a korlátokat.

Címkék: gyerekek, internetezés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 20:00, szerda | Helyi

Régmúlt idők varázsát csalogatta elő a majális

Megtelt a Parkerdő szórakozni vágyó közönséggel május 1-jén. A ragyogó napsütésben színes programok sora várta az érdeklődőket egész nap.

2024. Május 01. 15:17, szerda | Helyi

TeSzedd akció Petőfiszálláson

A föld napja alkalmából a Róna Vadásztársaság és a Petőfiszállási Polgárőr Egyesület Petőfiszállás vadászterületén a \"TE SZEDD\" mozgalomhoz csatlakozva, a természetben "felejtett" lakossági hulladékot gyűjtött 23 fővel.

2024. Április 30. 09:23, kedd | Helyi

Majális a Parkerdőben

Programok

2024. Április 30. 09:08, kedd | Helyi

Forgalmirend-változás a Zöld Nap alatt

A Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztálya tájékoztatja a járművezetőket, hogy május 2-án, csütörtökön 08:00-11:00-ig a Zöldnap nap miatt az alábbi forgalmirend változásra számíthatnak: