Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2019. Június 27. 07:32, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Egyre több fiatal tölti munkával a nyári szünidőt

Egyre több fiatal tölti munkával a nyári szünidőt

Akár 50 százalékkal is megnő a dolgozni vágyó diákok száma nyáron, de legalább 20 százalékos növekedést minden iskolaszövetkezet tapasztal - ismerteti a csütörtöki Világgazdaság.

Míg tanítási időszakban átlagosan havi 38-40 óra munkát vállalnak a fiatalok, a vakáció alatt ledolgozott órák száma is duplázódik, sőt sokan a teljes szabadidejüket munkával töltik. Bérek tekintetében nagyot változott a helyzet néhány év alatt, a diákok fizetése felzárkózott a mindenkori minimálbérhez, tehát idén bruttó 857 forint a legalacsonyabb munkabérük, átlagosan bruttó 1000-1300 forint között keresnek.

A cikk kiemeli, hogy az iskolaszövetkezeti tagok szociálisadó-mentességet élveznek, jókora költséget és sok adminisztrációt spórolhat meg a vállalkozás, ha iskolaszövetkezeten keresztül alkalmaz diákot, a megbízás után járó számlát elszámolva nem a bérköltségében jelennek meg a diákok foglalkoztatásának kiadásai. A diákok is több pénzt, a bruttó bérük 85 százalékát kapják meg, ha iskolaszövetkezeten keresztül dolgoznak, mert a keresetükből csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót vonják le, míg a hagyományos foglalkoztatáskor a bruttó bérüknek csak a 66,5 százalékát kapják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk