Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. Január 28. 12:10, hétfő | Helyi
Forrás: OrientPress

Egyre nehezebb megfelelő munkaerőt találni

Egyre nehezebb megfelelő munkaerőt találni

Miközben egyre nagyobb a szakemberhiány, folyamatosan csökken a meglévő munkavállalók színvonala, megfelelő kvalifikáltsága.

Mindez skizofrén helyzetet eredményez a vezetők számára – mutatott rá Szeles Péter, a BGE nyugalmazott főiskolai docense a Rádió Orienten.

Nagy változások előtt áll a gazdaság és az emberiség, hiszen ma mindent átsző a profit és a pénz mindenek-felettisége, elmossa azt az apró momentumot, hogy mindezt emberek állítják elő, az ő tehetségük és energiájuk szükséges a profit megtermeléséhez – mondja Szeles Péter. Rámutatott: a minél magasabb profit elérése érdekében sokan ott spórolnak, ahol tudnak, ami már bebizonyosodott a történelemben, hogy sokszor vezethet katasztrófákhoz. „A legkisebb fogaskerék is számít, csak ezt a vezetők nem gondolják végig.”

A hosszú távú vállalati siker érdekében nagyon fontos, hogy egy adott szervezetet – legyen az alapítványi, profitorientált vagy kormányzati – hogyan lát a külvilág. Ahhoz, hogy ez minél pozitívabb kép lehessen, az is kell, hogy a munkavállaló elkötelezett legyen, tudjon azonosulni a cég arculatával és magával szemben is fogalmazzon meg elvárásokat, amihez tartja magát.

Mindez komoly követelményeket jelent a munkavállalóval szemben – hívta fel a figyelmet a szakember.

A másik oldalról ugyanakkor probléma, hogy hiányzik a megfelelően kvalifikált munkaerő, drasztikusan csökken a szakemberek száma, állandósul szinte a szakemberhiány. Mindez skizofrén állapotot eredményez a vezető számára, akinek egyik oldalról vonzóvá kell tennie az általa kínált munkahelyet, másik oldalról ugyanakkor nem talál megfelelően képzett szakembert. „Gyakran látom, hogy a munkavállalók túl magabiztosak, tudják, hogy úgyis felveszik őket dolgozni, ha az általuk végzett munka nem tökéletes.

Éppen ezért nem hajlandóak tovább képezni magukat, új szakmákat tanulni, ezáltal drasztikusan csökken a munkavállalói szakmai (felkészültségbeli) színvonal” – mutatott rá. Kiemelte: főleg a mai fiatalokból hiányzik az alázat a munka, a munkahely és maga a folyamat iránt, valamint az igény arra, hogy ne adjanak ki rossz munkát a kezükből. Pedig véleménye szerint valamit vagy rendesen, vagy sehogy ne csináljon az ember. „Ehhez tudni kell felmérni a saját időmet, képességeimet és lehetőségeimet” – zárta szavait.

Címkék: munka, munkavállalás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.