Városlista
2022. november 29, kedd - Taksony

Hírek

2020. Április 25. 17:12, szombat | Helyi
Forrás: agrarszektor.hu

Egyre nagyobb károkat okoz a szárazság a földeken

Egyre nagyobb károkat okoz a szárazság a földeken

Az elmúlt hét időjárását az erős változékonyság jellemezte. A húsvét utáni napokban lassú felmelegedés kezdődött.

Eső néhány alkalommal esett ugyan, de nem az egész országban, és a csapadék mennyisége összességében csak néhány millimétert tett ki, tehát maradt az aszály. Amennyiben az elvetett növények rövid időn belül nem kapnak nagyobb mennyiségű csapadékot, gondok lesznek az egyöntetű keléssel és a kelés előtti gyomirtások eredményességével, írta dr. Aponyi Lajos növényvédelmi jelentésében.

A szárazság és a változékony idő máris érezteti hatását az őszi kalászosok és az őszi káposztarepce fejlődésén, mely lelassult, foltokban sárguló foltokat látni az árpán és a búzán. Vontatott a szárbaindulás mindkét növénynél, a tavaszi árpa és zab vetések pedig heterogén állományúak. A repce virágzik ugyan, de a növények magassága elmarad az elvárttól, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán.

A kalászosok kórokozóinak nem kedvez a változékony és száraz időjárás. A levélfoltosságot okozó betegségek terjedése megállt, egyedül a gabonalisztharmat fertőzés az általános, de a megbetegedés szintje ennél a kórokozónál is csak gyenge-közepes mértékű. A vetésfehérítő bogarakra a szakaszos betelepedés a jellemző, a fogott bogarak egyedszáma 5-15 darab között ingadozik 10 hálócsapásban. Tart ugyan a peterakás, de még eddig nem érte el a veszélyes szintet. Növekszik a gabona levéltetű fertőzés is, de csak tartósan meleg időben várható a fertőzés erősödése.

Az őszi káposztarepce teljes virágzásban van, emiatt a fénybogarak kártételi veszélye megszűnt, ugyanis bőségesen jutnak virágporhoz, anélkül, hogy megrágnák a virágokat. Eddig a virágok 5%-a károsodott a fénybogarak rágása miatt. Most azonban a repce becőormányosok rajzása vált intenzívvé, a fűhálózások alkalmával 5-50 darab közé tehető a fogott bogarak száma 10 hálócsapásonként.

A kukoricabarkó nem várta meg a kukorica kelését, a talajrögök közé bújva, illetve kóborolva várja a csírázó növényeket. A veszélyességi küszöbérték bogarakból 0,5 db/négyzetméter, vagy ennél több barkó. A kikelt kukoricán amennyiben 2 vagy több karéjozó rágást látunk négyzetméterenként, szintén indokolt a barkó elleni védekezés.

A szárazság érdekes károkat is előidéz, például gyepi hangyák oltják szomjukat a szikleveles napraforgó megrágásával, vagy pedig a repce fűhálózása alkalmával rengeteg a befogott különböző fajú bolha a fűhálóban, melyek a repcén oltják szomjukat. Csapadékosabb időszakban ilyen jelenségek általában nem fordulnak elő.

Címkék: aszály, szárazság

Ezek érdekelhetnek még

2022. November 29. 11:29, kedd | Helyi

A pálmonostorai általános iskola 110 éves fennállását ünnepelték

Az 1912-ben alapított Gárdonyi Géza Általános Iskola fennállásának 110 éves évfordulóját ünnepelték csütörtökön Pálmonostorán.

2022. November 29. 08:26, kedd | Helyi

Nem lehet elodázni a vízlépcső megépítését Csongrádon

A vízlépcső kérdése, Bokros önállósága és a közterületek állapota is felmerült a legutóbbi városi közmeghallgatáson.

2022. November 29. 08:18, kedd | Helyi

Műlencse. De mi is ez valójában?

A szürkehályog-műtét ma már rutinműtétnek számít a látás helyreállításában.

2022. November 29. 08:15, kedd | Helyi

Keressük a megye legszebb adventi koszorúját

Meggyújtottuk az első lángot az adventi koszorún. Otthonainkban és közösségeinkben egyaránt.