Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. November 14. 11:02, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: police.hu

Egymilliárdot csalt el két gumiabroncs-kereskedelemmel foglalkozó bűnbanda

Egymilliárdot csalt el két gumiabroncs-kereskedelemmel foglalkozó bűnbanda

Egy héten belül két gumiabroncs-kereskedelemmel foglalkozó dunántúli bűnbandát leplezett le a NAV, amelyek egymástól függetlenül működtek és együttesen több mint egymilliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek.

A NAV csütörtöki közleménye szerint bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt nyomoznak.

A két szervezet hasonló módját választotta a törvénytelen gazdagodásnak: a hivatalos gumiabroncs-kereskedelmet folytató, illetve műanyag granulátum értékesítésben is érdekelt társaságok alá céghálózatot építettek, hogy azt a látszatot keltsék, mintha a közvetlenül az Európai Unió területéről vásárolt gumiabroncsokat Magyarországon szerezték volna be.
Ezzel a módszerrel mentesítették magukat az áfa-fizetés alól, így jelentős haszonhoz jutottak, illetve nagy versenyelőnyt szereztek a legálisan működő kereskedőkkel szemben.

A céghálózat alján, az elkövetők által a háttérből irányított cégek biztosították a fiktív számlákat a tényleges kereskedelmi tevékenységet folytató társaságoknak. A valótlan tartalmú számlák felhasználásával több mint egymilliárd forint fizetendő áfát tüntettek el.

A NAV nyomozói IT-szakemberek, járőrök és a NAV MERKUR bevetési egysége bevonásával országos – a határokon is átnyúló – akciósorozatban számolták fel a két elkövetői kört. Hetvenkét helyszínen tartottak házkutatást. A külföldi hatóságok bevonásával Szlovákiában, Németországban és Belgiumban is zajlottak kihallgatások és házkutatások.

A nyomozók tizennégy gyanúsítottat hallgattak ki, valamint bankszámlákat, ingatlanokat, követeléseket zároltak, ingatlanokat és készpénzt foglaltak le másfél milliárd forintot maghaladó értékben.

A bűnszervezet tagjai közül három ember letartóztatásáról döntött a Székesfehérvári Járásbíróság.

Címkék: áfa, bűnbanda, csalás, csaló, gumi

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.