Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2013. Január 29. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Egymilliárd eurót szán az EB az emberi agy vizsgálatára

Egymilliárd eurót szán az EB az emberi agy vizsgálatára

Az Európai Bizottság hivatalos közleményben jelentette be, hogy az Emberi Agy Projekt (Human Brain Project – HBP) a két támogatott „zászlóshajó”-projekt egyike. Az 1,19 milliárd eurós költségvetéssel tervezett, 2013 és 2023 között zajló program egyesíti az európai erőket a modern tudomány egyik legizgalmasabb területén: az emberi agy megértésében.

A HBP célja, hogy egyesítve az emberi aggyal kapcsolatos összes jelenlegi tudást, szuper-számítógépes modellek és szimulációk segítségével lépésről lépésre rekonstruálja az agyat. A projekt az emberi agy és betegségei megértésének lehetőségét, valamint teljesen új számítógépes és robotikus technológiák kifejlesztését teszi lehetővé. Január 28-án jelenti be az Európai Bizottság, hogy a projekt sikerében bízva a HBP a két támogatott FET (Future and emerging technologies) zászlóshajóprojekt egyike.

Több mint 80 európai és nemzetközi kutatóintézet összefogásával a HBP célkitűzéseit – a tervek szerint – 2013–2023 között valósítják meg, 1,19 milliárd euró költséggel. A projektben részt vesz néhány fontos észak-amerikai és japán partner is. A koordinációt a svájci École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) látja el Henry Markram idegtudós vezetésével, munkáját a németországi Heidelbergi Egyetemről Karlheinz Meier és Richard Frackowiak, a Vaudi Egyetemi Klinikai Központ, valamint a Lausanne-i Egyetem munkatársa segíti.

Magyarországról már a kezdetektől fogva részt vesz a projektben dr. Freund Tamás professzor kutatócsoportja a Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetből. Feladatuk a legmodernebb anatómiai és élettani módszerek révén nyert adatokkal segíteni az idegsejtek, hálózataik és az egyes agyterületek számítógépes modelljeinek építését, valamint további kísérletekkel validálni a modellek predikcióit. A későbbi fázisokban további hazai laboratóriumoknak is lehetőségük lesz bekapcsolódni a Flagship Programba.

Az agykutatás ugrásszerű fejlődése hazánk számára is alapvető társadalmi és gazdasági érdek, hiszen az idegrendszer betegségei óriási egészséggazdasági és szociális terhet jelentenek. Az egészséges és kóros agyműködés jobb megértése a kísérletesen validált számítógépes modellek segítségével megalapozza és felgyorsítja a felfedező kutatások eredményeinek integrálódását a jobb megelőzési stratégiák és kezelések kidolgozásába a betegek és az egész társadalom érdekében.

A HBP kiválasztása több mint hároméves előkészítő munka és szigorú értékelési eljárás eredménye. A döntést az Európai Bizottság által kiválasztott független, magasan jegyzett tudósok hozták meg. A következő hónapokban kerül sor a részt vevő partnerek és a Bizottság közötti tárgyalássorozatra, amelynek során kidolgozzák az első 2,5 éves felépítési fázis részletes programjáról szóló megállapodást. A projekt várhatóan 2013 végén kezdődik – tájékoztatott az MTA sajtószolgálata.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.