Városlista
2024. február 27, kedd - Ákos, Bátor

Hírek

2017. November 29. 17:00, szerda | Külföld
Forrás: mti

Egymilliárd dollárért szabadulhatott egy korrupcióval vádolt szaúdi herceg

Egymilliárd dollárért szabadulhatott egy korrupcióval vádolt szaúdi herceg

Szabadlábra helyezték a szaúd-arábiai hatóságok a trón egykori várományosának számító Miteb bin Abdullah herceget.

Sikerült ugyanis vele megállapodniuk az általa korrupt üzletek révén okozott károk „elfogadható rendezésről”, több mint egymilliárd dollár (mintegy 270 milliárd forint) visszafizetéséről – közölte szerdán egy szaúdi tisztségviselő.

A néhai Abdalláh bin Abdel-Azíz király 65 éves fia, a szaúdi nemzeti gárdáért felelős volt miniszter egyike annak a mintegy kétszáz embernek – köztük a királyi családhoz tartozó tizenegy hercegnek, négy hivatalban lévő és harminc volt miniszternek –, akit november elején vettek őrizetbe egy frissen létrehozott korrupcióellenes bizottság utasítására.

Az ellenük indított vizsgálatok megfigyelők szerint nem utolsó sorban Mohamed bin Szalmán trónörökös hatalmának megerősítését szolgálják. Egy másik szaúdi tisztségviselő szerint Miteb herceget adócsalással, fiktív személyek foglalkoztatásával és saját cégeinek jutatott szerződésekkel vádolták, köztük egy olyan üzlet ügyében, amelynek keretében adóvevő készülékeket és katonai golyóálló mellényeket szereztek be tízmilliárd dolláros értékben.

A szaúdi hatóságok a többi – egyebek között pénzmosással, közpénzek elsikkasztásával és egyéb kétes üzleti tevékenységekkel gyanúsított – fogvatartottal is megállapodásokat dolgoznak ki, felszólítva őket, hogy szabadon engedésük fejében fizessenek vissza az államkasszába jelentős összegeket vagy értékpapírokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 26. 06:00, hétfő | Külföld

Navalnij - Az ukrán hírszerzés szerint természetes halált halt az orosz ellenzéki politikus

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista és politikus természetes halállal halt meg, az ukrán hírszerzés információi szerint trombózis miatt vesztette életét - közölte Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője.

2024. Február 25. 08:41, vasárnap | Külföld

Román miniszterelnök: Székelyföldnek soha nem lesz autonómiája

Székelyföldnek soha nem lesz autonómiája - jelentette ki Marcel Ciolacu román miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke Kovásznán, pártja megyei szervezetének tisztújító gyűlésén.

2024. Február 24. 06:00, szombat | Külföld

Volodimir Zelenszkij: Ukrajna új ellentámadásra készül

Ukrajna 2024-ben nemcsak védekezik az országot támadó orosz hadsereg ellen, hanem új ellentámadást is készít elő