Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2017. Június 01. 07:13, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Egyetemi öttusa és kajak-kenu világbajnokságot rendez jövőre Magyarország

Egyetemi öttusa és kajak-kenu világbajnokságot rendez jövőre Magyarország

Jövőre Budapest ad otthont öttusában az első, Szeged pedig kajak-kenuban a soron következő egyetemi világbajnokságnak.

Ezt Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnöke jelentette be csütörtökön, sajtótájékoztatón, melyet abból az alkalomból rendeztek, hogy a héten Budapesten tartotta háromnapos ülését a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) kormányzó tanácsa. Az elnök hozzátette: a kormány támogatásával idén Miskolc rendezheti az Európai egyetemek kosárlabda bajnokságát, és szó van arról is, hogy a magyar főváros legyen a házigazdája a 2019-es egyetemi-főiskolai sakk és bridzs Eb-nek. Kiss Ádám beszámolt arról is: a 110 éves MEFS nagy álma, hogy 1965 után újra nyári Universiadét, vagy legalább Európai Egyetemi Játékokat rendezzen.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár beszédében kiemelte: a kormány továbbra is segíti, hogy Magyarország aktív részese legyen a nemzetközi sportesemények szervezésének, s emlékeztetett arra, hogy korábban 12 egyetemi világbajnokságnak és két európai egyetemi bajnokságnak is otthont adott. Kitért arra is, hogy az idei év prioritása az egyetemisták-főiskolások számára az augusztus 19. és 30. között Tajpejben sorra kerülő nyári Universiade lesz, amelyen 160 magyar sportoló vesz részt.

"Ilyen nagy létszámú csapattal még soha nem utazott ki Magyarország Universiadéra" - hangsúlyozta az államtitkár, aki szerint a magyar küldöttség nagy reményekkel várja az eseményt, s főként vízilabdában, úszásban és vívásban vannak éremesélyes sportolói.

Oleg Matyicin, a FISU orosz elnöke a sajtótájékoztatón nagyon sikeresnek és eredményesnek nevezte a háromnapos budapesti tanácskozást, már csak azért is, mert - mint mondta - a kormányzó tanács tagjai Szabó Tünde mellett találkoztak Kulcsár Krisztiánnal, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökével, s fogadta őket Kövér László, az Országgyűlés elnöke is. Elmondása szerint a külföldi sportvezetők otthonosan érezték magukat itt, majd hozzáfűzte: Magyarország az emberi kapcsolatok ápolására is kitűnő helyszín. Beszámolt arról is, hogy a tajpeji Universiadén több mint 150 ország felsőoktatásban tanuló sportolói 21 sportágban fognak versenyezni, továbbá azt is megemlítette, hogy a budapesti tanácskozás egyik fő témája a FISU tízéves stratégiája volt. Ennek középpontjában az szerepel, hogy miképpen lehet a fiatalokat a sporton keresztül nevelni.

András István elnök arról beszélt, hogy a Magyar Rektori Konferencia csütörtöki ülésén a fő napirendek között szerepeltette az egyetemi sport témáját. Úgy érzi, azzal, hogy a konferencia a plenáris ülésen tudott bemutatkozni a MEFS-nek és a FISU-nak, segít abban, hogy az egyetemeken a sport stratégiai szerepe felértékelődjön.

Végül Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora kapott szót, aki emlékeztetett rá, hogy 95 olimpiai aranyérmes kapott diplomát a TF-en, majd a jövőt illetően kiemelte: "a mindennapos testnevelés bevezetésének köszönhetően hamarosan eljutunk oda, hogy sok minőségi sportember fog az egyetemre kerülni". Zárásként ismertette, hogy a következő években 50 milliárd forintból egy új kampusszal gazdagodik az egyetem, amely ezzel párhuzamosan tartalmilag is megújul.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.