Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. November 15. 08:42, kedd | Helyi
Forrás: hirado.hu

Egyedülállók, élettársak hátrányban

Egyedülállók, élettársak hátrányban

A magyar szabályok több ponton is meghatározzák, ki lehet örökbefogadó.

Előny a házaspároknál.

A napokban a második civil szervezet, az Alfa Szövetség kapta meg azt a jogosultságot, hogy a leendő örökbefogadó szülőknek felkészítő tanfolyamokat szervezzen. Jelenleg Magyarországon 20 ezer gyerek él állami gondozásban, közülük körülbelül 2 ezer gyermek adható örökbe, és nagyjából ugyanennyien várnak arra, hogy örökbe fogadhassanak. Ám az elvárások legtöbbször nem egyeznek egymással. November 15-én tartják az örökbefogadás világnapját.

Az örökbefogadók leginkább 3 év alatti gyermeket szeretnének örökbe fogadni, míg az örökbe adható gyerekek csupán 7 százaléka ilyen korú. Sok a 6 és 10 év feletti gyermek a rendszerben, akiket szinte lehetetlen Magyarországon örökbe adni, ezért sokszor külföldre kerülnek, és ott fogadják őket örökbe – mondta el a Kossuth Rádió Napközben című műsorában Schümeky-Dászkál Angéla, Bölcső Alapítvány kuratóriumának tagja, aki maga is két örökbe fogadott kislány anyja.

A magyar szabályok több ponton is meghatározzák, ki lehet örökbefogadó.

A szülők esetében a minimum 25 év a korhatár, az örökbe fogadandó gyerek és a szülő (a házaspár bármely tagja) között pedig nem lehet több mint 45 év, és nem lehet kevesebb mint 16 év.

Egyedülállók, élettársi kapcsolatban élők hátrányban

Egyedülállók is fogadhatnak örökbe, de a törvény szerint házaspárok előnyt élveznek. Az egyedülállók tehát hátrányban vannak, és csak akkor fogadhatnak örökbe gyermeket, ha nincs olyan házaspár, akit a hatóság alkalmasnak talál – magyarázta Schümeky-Dászkál Angéla.

Hozzátette: az élettársi kapcsolatban élők is egyedülállónak minősülnek a procedúra szempontjából.

Az örökbefogadást az illetékes területi és gyermekvédelmi szakszolgálatnál (TEGYESZ) kell kezdeményezni. Itt meghatározható, milyen korú, milyen nemű gyermeket szeretnénk, esetleg ha van a származásra, egészségügyi állapotra tekintve igény, akkor azt is jelezhetjük, majd pszichológiai tesztet kell kitölteni. Ezután környezettanulmányt készít a hatóság, a háziorvostól pedig igazolás kell arról, hogy a szülők egészségesek. A felkészítő tanfolyam kötelező, a gyámhatóság ezután állapítja meg, hogy alkalmasak-e a szülők az örökbefogadásra. Amennyiben igen, akkor 3 évre kapnak határozatot, és kezdődik a várakozás – mondta el Schümeky-Dászkál Angéla.

Egyneműek is hátrányban

Az egyneműek örökbefogadásáról nem szól a törvény, de mivel házaspárokat részesít előnyben, ezért egyedülállóként fordult már elő, hogy egynemű párok örökbe fogadtak, mégpedig oly módon, hogy az egyik tag egyedülállóként kezdeményezte a procedúrát – mondta.

Fontos, hogy megbékéljenek a szülők

Az örökbe fogadott gyermek a vér szerinti gyermek státuszába lép, így jogi szempontból és egyéb szempontból sem különbözik családon belül, az anyakönyvi kivonatban az örökbe fogadó szülő neve szerepel.

Szigeti F. Judit pszichológus szerint az örökbe fogadó szülők semmiben nem különböznek a vér szerintiekről.

Elég, ha ismerik azokat a speciális feladatokat, amelyek megkülönböztetik őket a vér szerinti szülőktől – fogalmazott. Ilyen például, hogy a másságukat belássák és elfogadják.

A szakember szerint fontos, hogy az örökbefogadó szülő megbékéljen azzal, hogy a családalapítás ezen alternatív formája ugyanolyan jó tud lenni, mint a genetikai kapcsolat.

Felkészítik a feladatra

Az örökbefogadó szülőknek indított tanfolyamokkal kapcsolatban elmondta, a szülőket elsősorban arra készítik fel az oktatáson, hogy hogyan reagáljanak a kérdésekre, tanácsokra, a különböző szituációs gyakorlatok során megtanulják, hogy természetesen kezeljék mind a külvilág, mind a gyermek előtt az örökbefogadást.

Sok roma gyerek várakozik

A Romadopt csoport az örökbefogadás terén is hátrányokkal küzdő roma gyerekek örökbefogadását, és az előítélek leküzdését segíti.

Bakó Judit, Romadopt klub alapítója maga is roma gyermekek örökbefogadója. Miután elvégezte a felkészítő tanfolyamot, úgy ítélte meg, hogy habár az örökbefogadással kapcsolatban sok támogatást kapnak a szülők, mégis kutatni kezdte, hogyan tudná időben nyilvánvalóvá tenni gyermekeinek származásukat.

A Romadoptot éppen ezért három évvel ezelőtt alapította, és bár azt gondolta, csupán egy szűk baráti kör alakul majd ki, akik megbeszélik egymás között, ki hogyan kezeli a témát, úgy tűnik, a kezdeményezés hiánypótló, mert nagyon sokan – akár örökbe fogadott felnőttek, vagy várakozók – keresik fel rendszeresen a szervezetet.

Címkék: örökbefogadás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:39, hétfő | Helyi

Már csak Bács-Kiskun vármegyében maradt érvényben a tűzgyújtási tilalom

A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért csütörtöktől Bács-Kiskun vármegye kivételével mindenütt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

2024. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi

Élvezzük ki a nyárias időt, amíg lehet

Anticiklon alakítja a következő napok időjárását is, majd csütörtökön nedvesebb levegő érkezik, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az országban.

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA