Városlista
2019. június 21, péntek - Alajos

Hírek

2011. Augusztus 27. 14:29, szombat | Kék hírek
Forrás: HírTV

Egyből az uzsorásokhoz vándorol a közmunkabér

Egyből az uzsorásokhoz vándorol a közmunkabér

A közmunkásokból élnek az uzsorások Jászapátiban, a Szolnok megyei településen közvetlenül legalább 80 ember érintett, sokan már a házukat is elveszítették.

A polgármester szerint bár az utóbbi időben a rendőrség három bűnöző családra már lecsapott, a településen még mindig tevékenykednek uzsorások, akik fizetéskor sokszor már az ajtóban várják a helyi közmunkaprogramban dolgozókat.

Közmunkások tisztítják a főteret Jászapátin, a 10 ezer fős településen jelenleg 130-an ebből élnek. Csakhogy a közmunkáért kapott minimálbér gyakran nem a családi kasszába, hanem egyből az uzsorások zsebébe vándorol. A közmunkások azt mondják, még csak nem is hallottak erről, és mások sem szívesen beszélnek az uzsorásokról, mert ők is a városban laknak.

„Konkrétumot hall az ember, de nem mondja. Ez mindenhol így van szerintem” - mondta a hírTV-nek egy helyi férfi. Egy jászapáti asszony szerint jelen van a településen az uzsora, amivel inkább a kisebbséget célozzák meg, akik rászorulnak a jövedelemre.

Pócs János polgármester szerint azok a személyek, akiknek napi érintettségük van, vagy a lakásukat elveszítették, 60-80 fő. A városvezető azt mondja, súlyos a helyzet. A helyi közmunkaprogram fenntartása évente 100 millió forintba kerül, márpedig szerinte ebben a formában nincs értelme.

- 100 millió forintot nem azért tesz az állam és az önkormányzat ebbe a közmunkaprogramba, hogy uzsorások kezébe folyjon. Hogyha ők nem értik meg ennek a jelentőségét, ezzel a programot kockáztatják, és azt, hogy nekik a következő időszakban ilyen formában legalábbis fog-e működni a közmunkaprogram - mondta a hírTV-nek Pócs János, Jászapáti fideszes polgármestere.

Pócs szerint a megoldást az uzsoratevékenység büntetésének szigorítása jelentheti, a településen pedig bevezetik az úgynevezett Patrióta-kártyát, ami szabadon választható, és kedvezményekre jogosítja használóját a helyi élelmiszerboltokban. (rá)

hírTV

Címkék: uzsorás

Ezek érdekelhetnek még

2019. Június 20. 10:55, csütörtök | Kék hírek

Több mint 320 milliót érő hamis ruhát találtak a pénzügyőrök Nagylaknál

Több mint négyezer hamis ruhát és kiegészítőt találtak a pénzügyőrök egy teherautóban Nagylaknál, a 320 millió forint értékű szállítmányt lefoglalták - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az MTI-t.

2019. Június 20. 07:37, csütörtök | Kék hírek

Többen megsérültek egy balesetben az M5-ösön

Baleset miatt csak egy sáv járható Szeged felé az M5-ös autópályán, Kiskunfélegyháza közelében - közölte a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság csütörtök reggel a police.hu oldalon.

2019. Június 19. 12:14, szerda | Kék hírek

Több mint 140 milliót csaltak ki kedvező hiteleket ígérve

Egy kállói férfi és kaposvári nő társa csalt ki több millió forintot a sértettektől. A Nógrád megyei rendőrök gyanúsítottként hallgatták ki őket.

2019. Június 19. 05:00, szerda | Kék hírek

Megöltek egy tiszafüredi nőt

Emberölés áldozata lett az a tiszafüredi nő, akit férjével együtt holtan találtak június 16-án otthonukban - tájékoztatta a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense kedden az MTI-t.