Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Február 14. 18:00, vasárnap | Helyi
Forrás: ÉrdekesVilág

Egy teljesen átlátszó napelem, ami megreformálhatja a jövő ablakait

Egy teljesen átlátszó napelem, ami megreformálhatja a jövő ablakait

A Michigani Állami Egyetem kutatóinak átlátszó napelem találmánya megreformálhatja a jövő ablakait és a kijelzőit.

Az új technológiát használva a napelem az emberi szem számára teljesen átlátszó, így nem kell plusz hely a napelemnek, így az akár ablakként vagy ablakra helyezve is használható lesz.

A számunkra átlátszó felületen valójában nem mindenfajta fény jut át: az eszköz a nap emberi szem számára láthatatlan hullámhosszúságú (ultraibolya és infravörös) sugárzását gyűjti össze és vezeti ki a felület szélére, majd az ott lévő nagyon vékony napelemcsíkok elkezdik termelni belőle az áramot.

A technológia nem csak ablakokba, hanem mobilok, táblagépek és más hasonló eszközök kijelzőjébe is beszerelhető, és az eszköz így anélkül töltődhet a napon, hogy a napelem megváltoztatná a készülék megjelenését: elcsúnyítaná azt vagy sokkal vastagabbá tenné. A fejlesztéssel jelenleg egyetlen gond van: míg a ma legkorszerűbbnek számító, kereskedelmi forgalomban kapható panelek hatékonysága 18-25 százalék közt mozog, a michigani technológia hatásfoka 1 százalékos – ennek növelésén dolgoznak jelenleg is a szakemberek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.