Városlista
2023. február 6, hétfő - Dóra

Hírek

2020. Április 11. 11:00, szombat | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Egy nap alatt 980-an haltak meg a koronavírus miatt Nagy-Britanniában

Egy nap alatt 980-an haltak meg a koronavírus miatt Nagy-Britanniában

A pénteken ismertetett legújabb statisztika szerint Nagy-Britanniában eddig 8958-an haltak meg az új típusú koronavírus okozta betegségben.

Ez azt jelenti, hogy az elmúlt 24 órában 980 halálesetről érkezett bejelentés a hatóságokhoz.

Matt Hancock egészségügyi miniszter - aki az elmúlt hetekben maga is átesett a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19 betegségen - a Downing Streeten tartott péntek esti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a legutóbbi egy napban 5706-tal nőtt a szűréssel azonosított koronavírus-fertőzöttek száma.

Nagy-Britanniában így eddig 70 783 páciens szervezetében mutatták ki az új koronavírus jelenlétét.

A betegséget elkapta Boris Johnson miniszterelnök is, aki a héten három napot a londoni St. Thomas kórház intenzív osztályán töltött.

Az 55 éves Johnson azonban már nem szorul intenzív kezelésre, csütörtökön átvitték egy normál kórterembe, és a Downing Street péntek esti tájékoztatása szerint a kormányfő már rövid sétákat is tesz.

Boris Johnson a londoni miniszterelnöki hivatal beszámolója szerint az intenzív osztályon töltött idő alatt nem szorult külső légzéssegítő kezelésre, így lélegeztetőgépre sem, és nem volt tüdőgyulladása.

A kormányfő 79 éves édesapja, Stanley Johnson azonban a BBC rádiónak nyilatkozva pénteken kijelentette: az, hogy fia már nincs az intenzív osztályon, nem azt jelenti, hogy teljesen túljutott a betegségen.

Hozzátette: fiának most pihennie kell, és ehhez időre van szüksége. "Nem hiszem, hogy csak úgy túlléphet ezen, egyenesen visszamehet a Downing Streetre, és ismét magához ragadhatja a gyeplőt lábadozási idő nélkül" - fogalmazott a brit miniszterelnök édesapja.

Matt Hancock egészségügyi miniszter a péntek esti sajtótájékoztatón elmondta: világszerte hatalmas a kereslet az egészségügyi dolgozóknak személyi fertőzésellenes védelmet nyújtó eszközök iránt, és ezt tetézi, hogy sok ország exporttilalmat vezetett be ezekre az eszközökre.

Hancock szerint ebben a helyzetben "herkulesi erőfeszítéseket" igénylő logisztikai feladat e felszerelések eljuttatása oda és akkor, ahol és amikor szükség van rájuk.

Ezért a kormány az állami egészségügyi szolgálat (NHS), valamint magánvállalatok és a fegyveres erők bevonásával példátlan kiterjedésű elosztó hálózatot hozott létre.

Ennek segítségével a járvány elleni küzdelem első vonalában dolgozókhoz eddig 742 millió különböző védőeszközt sikerült eljuttatni, köztük 161 millió orvosi maszkot, 127 millió orvosi köpenyt és 345 millió pár kesztyűt - mondta a brit egészségügyi miniszter.

Jonathan Van-Tam angliai tisztifőorvos-helyettes a péntek esti sajtótájékoztatón elmondta: a kórházi kezelésre szoruló betegek számának változását mutató görbe már kezd lefelé tartani, de a számok még magasak, napról napra változnak és egyelőre nem lehet kijelenteni, hogy Nagy-Britanniában már tetőzött a járvány.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 06. 07:30, hétfő | Külföld

Ukrajna megígérte, hogy nem veti be orosz terület ellen a nagy hatótávolságú amerikai fegyvereket

Ukrajna nem használja az Egyesült Államok által ígért nagy hatótávolságú fegyvereket orosz terület elleni csapásra - jelentette ki Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter vasárnapi sajtótájékoztatóján.

2023. Február 06. 07:25, hétfő | Külföld

Ferenc pápa: az egész világ háborúban van, meg kell állítani az önpusztítást

A világ egésze háborúban áll és saját megsemmisítése veszélyezteti - jelentette ki Ferenc pápa, aki a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Dél-Szudánban tett apostoli látogatást.

2023. Február 05. 08:00, vasárnap | Külföld

Lelőtték az amerikai légtérben felfedezett kínai hírszerző léggömböt - Videóval

Az amerikai haderő szombaton megsemmisítette a légterében a hét közepén felfedezett kínai léggömböt, amely az amerikai álláspont szerint hírszerző légieszköz, míg a kínai kormány eltévedt meteorológiai eszközről beszél.

2023. Február 03. 13:49, péntek | Külföld

Megnyílt a Mol első lengyelországi töltőállomása

A Krakkót és Varsót összekötő S7-es gyorsforgalmi út mellett megnyílt pénteken a Mol első lengyelországi töltőállomása - közölte a kurier.plus lengyel hírportál a magyar cég ügyfeleknek címzett közleményére hivatkozva.