Városlista
2020. szeptember 23, szerda - Tekla

Hírek

2020. Augusztus 13. 14:08, csütörtök | Helyi
Forrás: Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság

Egy is SOK(K)!

Egy is SOK(K)!

Az elmúlt napokban több halálos baleset történt Bács-Kiskun megyében. A hasonló tragédiák elkerülési lehetőségeire hívja fel a rendőrség a lakosság figyelmét.

A közúti közlekedési balesetek meghatározó része gondatlan magatartásra vezethető vissza, de körültekintő, figyelmes vezetéssel, a szabályok megtartásával a balesetek nagy része elkerülhető, a passzív biztonsági eszközök használatával a sérülés súlyossága mérsékelhető.

Kösse be magát!

A legtökéletesebb biztonsági berendezésekkel felszerelt jármű vezetése során is bekövetkezhet baleset. Ilyenkor a biztonsági öv, a légzsák, a fejtámasz és a biztonsági gyermekülés szerepe a baleseti sérülések enyhítésében jelentős, növelik a vezető és az utasok túlélési esélyeit.

A biztonsági öv használata a gépkocsi vezetőjének és utasainak egyaránt kötelező. Az Európai Unióban úgy tartják, hogy a biztonsági öv használatának elmulasztása a közutak harmadik fő gyilkosa, csak a gyorshajtás és az ittas vezetés szed több áldozatot.

Soha ne vezessen, ha alkoholt fogyasztott!

Fontos, hogy utasként meg kell győződni a járművezető közlekedésben való részvételének alkalmasságáról. A jogszabály nem csak az ittas vezetést rendeli büntetni, hanem a járművezetés tiltott átengedését is. Ugyanúgy kockázati tényező, ha a jármű vezetését olyan személynek engedik át, aki nincs a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban, továbbá, ha a vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt van.

Mindenki motorozzon:

FELKÉSZÜLTEN, FELKÉSZÍTETT MOTORRAL. A motorkerékpárok közlekedésben történő részvételének is alapfeltétele a műszakilag kifogástalan állapotú jármű és a vezető felkészültsége a motorozásra. A baleseti okok között számtalan esetben tetten érhető a vezetéstechnikai ismeretek, a gyakorlat hiánya, ezért mindenki felkészülten, felkészített motorral közlekedjen!

MEGFELELŐ VÉDŐFELSZERELÉSBEN. A motorral utazók baleseti kockázata átlag feletti. Ennek oka, hogy a motorkerékpárosokat a gépkocsikban jellemző passzív biztonsági eszközök nem védik, így közlekedési baleset esetén testük közvetlen fizikai behatásoknak van kitéve. Ezért fontos, hogy motorozás közben mindig megfelelő védőfelszerelést kell viselni, illetve nagy hangsúlyt kell fektetni az öltözékre is.

ÓVATOSAN. A legfontosabb alapelv motorozás közben, hogy mindig mindenki a saját tempójában közlekedjen. Sokan túlvállalják és veszélyes szituációkba hajszolják magukat. Előzéskor mindig legyen alacsony sebességkülönbség, és közben mindig megfelelő oldaltávolságot kell tartani, hogy az előzendő jármű vezetője (egy esetleges kanyarodás esetén a visszapillantó tükrében) időben észrevehesse az előzési szándékot. Igen fontos, hogy kanyarban nem szabad előzni, hirtelen gyorsuló sportmotorral sem, mert az előzéshez szükséges dinamikus gyorsulás során szinte képtelenség korrigálni.

FOKOZOTT FIGYELEMMEL. Mindig számítani kell arra, hogy bármelyik pillanatban hirtelen kell fékezni, esetleg vészfékezés közben ki is kell valamit kerülni. A helyes követési távolság megválasztása igen fontos, de emellett mindig úgy kell motorozni, hogy legyen menekülő útvonal. Hirtelen veszélyhelyzet esetén nem az akadályt kell nézni, hanem a menekülő útvonalat kell keresni.

Biztonságos közlekedést kíván a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság!

... hogy mindenki hazaérjen!

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 23. 08:35, szerda | Helyi

Bővítette kiskunmajsai telephelyét és kapacitását a Grape-Vine Kft.

Az elmúlt három évben a fejlesztések keretében kiskunmajsai telephelyükön felépült egy tárolásra és borpalackozásra használt csarnoképület.

2020. Szeptember 22. 15:31, kedd | Helyi

Számos érmet bezsebeltek a félegyházi erőemelők

Az elmúlt hétvégén rendezték meg a Magyar Professzionális Erőemelő Liga Kupa és Elit Show-t a Kiskunfélegyházi Városi Sportcsarnokban.

2020. Szeptember 22. 10:58, kedd | Helyi

Délután megkezdődik a csillagászati ősz

Kedden 15.30-kor csillagászati értelemben is megkezdődik az ősz - írta honlapján az Országos Meteorológiai Szolgálat.

2020. Szeptember 21. 10:18, hétfő | Helyi

Kötelező a szájmaszk viselése

A Kormány döntésének megfelelően 2020. szeptember 21-től, hétfőtől a polgármesteri hivatalba ügyintézés céljából kizárólag az orrot és szájat eltakaró maszkban lehet belépni.