Városlista
2023. december 6, szerda - Miklós

Hírek

2018. Augusztus 01. 10:21, szerda | Helyi
Forrás: hirado.hu

Egy hétig biztosan kitart a kánikula

Egy hétig biztosan kitart a kánikula

Nincs változás az időjárási előrejelzésekben.

Biztosnak tűnik, hogy minimum egy hétig marad a 30-35 Celsius fok közötti kánikula, de jó hír, hogy a dél-európai országokat, például a Németországot fenyegető 40 Celsius fokhoz közeli hőség egyelőre nem fenyegeti Magyarországot. A hosszan tartó meleg így is megterhelő, sokan a bevásárlóközpontokban vagy éppen a barlangokban hűsöltek – közölte az M1 Híradója.

A hőségriadó még csak két napja tart, de már részben megváltoztatta az emberek vásárlási szokásait. Sokan a kora reggeli vagy az esti órákban mennek el bevásárolni, hogy elkerüljék a legmelegebb órákat. Az elmúlt napokban több áruházban is többszörösére emelkedett az ásványvizek forgalma. A folyadékpótlás fontosságára hívta fel a figyelmet Vác polgármestere is. Fördős Attila a város főterén ásványvízzel kínálta az arra járókat, hogy az egészséges életmódot népszerűsítse. Úgy fogalmazott, a magyarságnak oda kell figyelni az egészségére, mert a betegségek nagy részét a víz hiánya okozza.

Sokan hűsölnek a plázákban

A hőség elől sokan a plázákban kerestek menedéket. A légkondicionált bevásárlóközpontokban pár perc alatt fel lehet frissülni, de akár egy teljes délelőttöt vagy délutánt is át lehet ezekben vészelni. A plázák mellett a barlangok is várják a hűsölni vágyókat.

A mélyben állandó a hőmérséklet, körülbelül húsz fokkal van hidegebb, mint a felszínen. A kánikulában több dolga van a mentőknek. Vasárnap, a hőségriadó bejelentésének napján 2800-szor riasztották az Országos Mentőszolgálat munkatársait, hétfőn viszont már 3400-szor. Ez csaknem 10 százalékos emelkedést jelent az egy héttel korábbi esetszámhoz képest.

Kiemelt figyelem a kórházakban

A hőségriadó alatt a kórházakban kiemelt figyelmet fordítanak a krónikus és a frissen operált betegekre, illetve a gyerekekre. A Heim Pál Gyermekkórháznak saját hőségriadó-utasítása van, az intézmény hétfő óta kánikula-üzemmódban működik. A kánikula nem ártott a Balaton vízminőségének. A 26 fokos vízhőmérséklet ellenére nem szaporodtak el az algák a tóban. Azt viszont még a kutatók sem tudják, hogy az egyre melegebb nyarak hosszabb távon hogyan hatnak a Balatonra, illetve hogyan befolyásolják az élővilág összetételét.

A nyár első hőhulláma a jövő hét elejéig tart, akkor pár fokkal csökken a napi átlaghőmérséklet.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 06. 14:15, szerda | Helyi

Ismét ittas női sofőrt igazoltattak Kiskunfélegyházán a rendőrök

Mint arról egy héttel korábban hírt adtunk, Kiskunfélegyházán egy 23 éves nő jogosítványát vették el a rendőrök és indítottak ellene büntetőeljárást, mert ittasan vezetett.

2023. December 06. 13:26, szerda | Helyi

Anna az Uszonyosúszó Junior Világkupán

Az elmúlt hétvégén CMAS Uszonyosúszó Junior Világkupa (nemzetközi verseny) versenyt rendeztek Kecskeméten.

2023. December 06. 13:20, szerda | Helyi

Tapsifüles területi terematlétikaverseny

December 4-5-én a Batthyány Lajos Általános Iskola 14 tanulója képviselte az intézményt a kecskeméti Lánchíd Utcai Sport Általános Iskolában megrendezett „Kölyökből atléta” program versenyén.

2023. December 06. 13:13, szerda | Helyi

Mesterséges intelligencia: legalább annyian elítélik, mint ahányan magasztalják

A kortárs filozófusok bizonyára nem fognak unatkozni a mesterséges intelligencia etikai vonzatainak latolgatása során.