Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. Augusztus 01. 10:21, szerda | Helyi
Forrás: hirado.hu

Egy hétig biztosan kitart a kánikula

Egy hétig biztosan kitart a kánikula

Nincs változás az időjárási előrejelzésekben.

Biztosnak tűnik, hogy minimum egy hétig marad a 30-35 Celsius fok közötti kánikula, de jó hír, hogy a dél-európai országokat, például a Németországot fenyegető 40 Celsius fokhoz közeli hőség egyelőre nem fenyegeti Magyarországot. A hosszan tartó meleg így is megterhelő, sokan a bevásárlóközpontokban vagy éppen a barlangokban hűsöltek – közölte az M1 Híradója.

A hőségriadó még csak két napja tart, de már részben megváltoztatta az emberek vásárlási szokásait. Sokan a kora reggeli vagy az esti órákban mennek el bevásárolni, hogy elkerüljék a legmelegebb órákat. Az elmúlt napokban több áruházban is többszörösére emelkedett az ásványvizek forgalma. A folyadékpótlás fontosságára hívta fel a figyelmet Vác polgármestere is. Fördős Attila a város főterén ásványvízzel kínálta az arra járókat, hogy az egészséges életmódot népszerűsítse. Úgy fogalmazott, a magyarságnak oda kell figyelni az egészségére, mert a betegségek nagy részét a víz hiánya okozza.

Sokan hűsölnek a plázákban

A hőség elől sokan a plázákban kerestek menedéket. A légkondicionált bevásárlóközpontokban pár perc alatt fel lehet frissülni, de akár egy teljes délelőttöt vagy délutánt is át lehet ezekben vészelni. A plázák mellett a barlangok is várják a hűsölni vágyókat.

A mélyben állandó a hőmérséklet, körülbelül húsz fokkal van hidegebb, mint a felszínen. A kánikulában több dolga van a mentőknek. Vasárnap, a hőségriadó bejelentésének napján 2800-szor riasztották az Országos Mentőszolgálat munkatársait, hétfőn viszont már 3400-szor. Ez csaknem 10 százalékos emelkedést jelent az egy héttel korábbi esetszámhoz képest.

Kiemelt figyelem a kórházakban

A hőségriadó alatt a kórházakban kiemelt figyelmet fordítanak a krónikus és a frissen operált betegekre, illetve a gyerekekre. A Heim Pál Gyermekkórháznak saját hőségriadó-utasítása van, az intézmény hétfő óta kánikula-üzemmódban működik. A kánikula nem ártott a Balaton vízminőségének. A 26 fokos vízhőmérséklet ellenére nem szaporodtak el az algák a tóban. Azt viszont még a kutatók sem tudják, hogy az egyre melegebb nyarak hosszabb távon hogyan hatnak a Balatonra, illetve hogyan befolyásolják az élővilág összetételét.

A nyár első hőhulláma a jövő hét elejéig tart, akkor pár fokkal csökken a napi átlaghőmérséklet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 08:00, szombat | Helyi

Mozogj sokat, érezd jól magad

„Mozogj sokat, érezd jól magad” mottóval szervezte meg az MDSZ a Diákolimpia Junior Fesztivált 2024. április 17-én a Kész Aréna Sportcsarnokban az I. és II. korcsoportos gyerekeknek.

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.